Bombhot mot skola i Arvidsjaur

Publicerad 2014-12-15

"Stänger ni inte skolan så sprängs den"

Ett bombhot har riktats mot Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Uppemot 300 gymnasieelever har utrymt skolan.

- Hotet inkom per telefon, säger rektor Lars Hagnelius.

Lovisa Rönnbo Rennberg, elev på Sandbackaskolan i Arvidsjaur, var en av dem som fick evakueras under eftermiddagen:"Det känns väldigt obehagligt"

Polis och räddningstjänst har fått larm om ett bombhot riktat mot Sandbackaskolan i Arvidsjaur. Larmet kom in vid 13.30-tiden. 

– Hotet inkom per telefon, säger rektor Lars Hagnelius.

Uppemot 300 elever har fått utrymma skolan och befinner sig nu i kommunens sporthall som brukligt enligt skolans räddningsplan.

– Någon gång vid kvart i ett ringer det i en kollegas telefon, en man säger att "stänger ni inte skolan så sprängs den", säger Lars Hagnelius, rektor på Sandbackaskolan.

Han trodde först att det var ett skämt, men fick snabbt inse att så inte var fallet. Enligt Hagnelius var det en man som ringde in, förmodligen över 18 år gammal.

– Han hade ingen dialekt eller brytning.

Polisen genomsöker just nu skolan.

– Men det kan ta sin tid, det är en stor skola. Jag gissar att polisen väntar på en hund just nu för att kunna söka igenom ordentligt, säger Lars Hagnelius.

Mannen har ringt in på skolans huvudnummer, samma nummer man ringer för att sjukanmäla sig.

Själva evakueringen ska ha gått lugnt till

– Elever och personal verkar ta det här med ganska stor fattning, säger Lars Hagnelius.

NSD har pratat med Norrbottenspolisen som till dem säger:

– Vi har en patrull på plats, ytterligare fyra-fem patruller på väg dit från Älvsbyn och Piteå, säger Mikael Norén.

Lovisa Rönnbo Renberg hade lektion på skolan när hon och de andra eleverna plötsligt fick information om evakueringen på eftermiddagen.

– Vi tog bilen hem så fort som möjligt. Nu har vi försökt lugna ned oss, det här känns förstås väldigt obehagligt. Vi får inte veta varför eller vem det är som har gjort det, säger Lovisa Rönnbo Rennberg, vice elevrådsordförande på Sandbackaskolan.