Tolvåring lämnades ensam på perrong

Publicerad 2014-07-12

Tora, 12, reste norrut för att besöka släktingar i jämtländska Bräcke. Men i Ljusdal åkte SJ:s ersättningsbuss ifrån henne.

Flickan lämnades ensam på den ödsliga perrongen. Först 3,5 timmar senare hämtades hon av anhöriga.

Tora lastade in sitt bagage och klev på bussen men kom på att hon glömt mobilen på tågsätet. Tolvåringen gick fram till chauffören och sa att hon strax var tillbaka på bussen igen, hon skulle bara hämta telefonen. Chauffören tvingade då flickan att själv lasta ut sitt bagage eftersom hon skulle lämna bussen.

Tora rusade tillbaka till tåget och fick tillbaka sin telefon av städpersonal som hittat den. Fem minuter senare var hon på väg tillbaka, men då hade bussen redan kört iväg.

– Hon stod där ensam och visste inte var hon skulle ta vägen, hon var fruktansvärt ensam och orolig, säger mamma Charlotta Bernerstedt.

Lämnades på okänd ort

Tolvåringen lämnades ensam på den ödsliga perrongen i Ljusdal. Nästa tåg skulle avgå åtta timmar senare.

– Hur tänker en busschaufför när han lämnar en 12-årig flicka på okänd ort? Hon hade ju gått på bussen och visat giltig biljett, säger Charlotta.

Tora reste ensam och skulle mötas upp av släktingar i Bräcke som ligger 7 mil sydöst om Östersund. Flickan var panikslagen då hon ringde upp sin mamma.

– Hon var otroligt upprörd, jag hörde knappt vad hon sa eller var hon befann sig.

Släktingarna i Bräcke kastade sig in i bilen och körde 15 mil för att hämta flickan. Tora fick vänta 3,5 timmar på den ödsliga perrongen.

– Jag var så arg att jag funderade på att gå hela vägen till Bräcke, säger Tora.

"Under all kritik"

Tobias Johansson på SJ kan inte förstå hur situationen kunde uppstå. Fyra anställda fanns ombord på tåget, tre av dem följde med bussarna efteråt. En person stannade kvar på perrongen enligt honom.

– Det är jättetråkigt. Vi vet fortfarande inte var flickan tog vägen, vi hade van personal kvar på perrongen. Jag kan inte svara på vad som hänt förrän vi utrett saken. 

SJ hyr in bussarna av olika bolag, och vill inte berätta vem som körde den aktuella bussen.

– Det här är under all kritik, det här händer nästan varje sommar att barn blir lämnade mitt i ingenstans, säger Charlotta som har kontaktat SJ och vill ha ersättning för sveda och värk.

– En försening på fem-tio minuter hade inte varit hela världen.

Tora är orolig inför returresan tillbaka till Stockholm på onsdag.

– Jag är sur och besviken på SJ, säger Tora.