Över 140 döda i självmordsattacker i Jemen

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-20

Självmordsbombarna slog till mitt under fredagsbönen.

Över 140 personer dödades i tre attacker mot moskéer i Jemens huvudstad Sanaa.

Den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tar på sig skulden för dåden.

En bomb exploderade inne i Badr-moskén och när moskébesökarna flydde detonerade en annan bomb vid entrén. Moskéns imam uppges vara en av de dödade. En annan självmordsattack riktades mot al-Hashahush-moskén i centrala Sanaa.

– Huvuden, ben och armar från de döda var utspridda på moskégolvet. Blodet rann som en flod, säger ett vittne till nyhetsbyrån AP.

Dödstalen fortsätter att stiga och enligt nyhetsbyrån AFP överstiger antalet döda nu 140, och hundratals uppges skadade.

Det är främst shiiter, tillhörande den för tillfället styrande Huthigrupperingen, som brukar besöka de drabbade moskéerna. Sjukhusen i staden vädjar till människor att ge blod för att kunna hjälpa det stora antalet skadade.

”Nära krig”

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tar på sig skulden för bombningarna. Om det stämmer skulle det vara den första attacken som gruppen utför, sedan den startade en gren i landet i november, enligt BBC.

– Vi är väldigt nära krig. Det är en väldigt deprimerade och farlig väg Jemen är på väg att välja. Det sker en "Irakisering" av Jemen, säger Farea al-Muslimi, forskare vid tankesmedjan Carnegies Mellanösternkontor, till TT.

De senaste självmordsbombningarna innebär en eskalering av våldet i det fattiga landet på den arabiska halvön.

– Jemen har passerat en ny våldsgräns som det kommer att ta lång tid att återhämta sig från, säger han och tillägger att endast ett mirakel kan rädda landet.

De som kämpar om makten i landet är en komplex mix av olika politiska, militära och religiösa grupperingar, både regionalt och lokalt, berättar han.

Krisen i Jemen har fördjupats sedan Huthimilisen intog Sanaa i september förra året och upplöste regeringen och parlamentet. Expresidenten Abd Rabbu Mansur Hadi har suttit under husarrest men flydde förra månaden från Sanaa till staden Aden där han har stort stöd. Jemen är också inblandad i en maktkamp i regionen, mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran.

– Det är en del av ett krig via ombud där Jemen är den hetaste frontlinjen i den striden, säger al-Muslimi

Ett laglöst land

I går attackerades presidentens bostad i Aden med flyg och i dag rapporterades om ytterligare flyg över Aden och luftvärn gav eld.

– Det är få piloter som lyssnar av det nya ledarskapet. Det är ett maktvakuum inom flygvapnet men de piloterna som flög över Aden på order av flygvapnet, vilket är under Huthikontroll för tillfället, säger Farea al-Muslimi och fortsätter:

– Det är också en ny nivå av våld, att flygvapnet är inblandade i politiska sammandrabbningar, säger Farea al-Muslimi.

Huthimilisen har också mött kraftigt motstånd och varit inblandade i strider med al-Qaida på Arabiska halvön (AQAP) och sunnistödda klaner.

I Sanaa råder en spänd känsla av laglöshet.

– Det finns ingen i Jemen som kan hållas ansvarig för någonting i dag. Och det är ett farligt scenario, säger Farea al-Muslimi.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln