Snippan visades på skola – på lovet

Publicerad 2015-02-24

Målningen som blev för mycket för Nyköpings kommun.

Carolina Falkholts omtalade konstverk Övermålning har varit täckt sen den skapades. Men när alla barn gått på sportlov avtäcktes snippmålningen.

– Personalen var nyfiken, säger rektorn Harke Steenbergen.

Hösten 2013 fick Carolina Falkholt i uppdrag att dekorera en högstadieskolas vägg i Nyköping. Grafittikonstnären skrev en massa grova ord på väggen och målade sedan över orden med en gigantisk, färgglad snippa.

Kommunen tyckte att det var olämpligt att en snippa skulle synas i skolmiljön och sedan dess har målningen varit övertäckt.

Men i går, när alla elever hade gått på sportlov, avtäcktes snippan för skolans personal.

– Den var avtäckt under några timmar ja. Vi hade en studiedag där inga elever var närvarande. Personalen var nyfiken och vi ville undersöka om det finns någon som inte kan vara i skolan på grund av målningen, säger rektorn Harke Steenbergen.

Ingen hade problem med snippan

Skolan som målningen finns på är nybyggd och målningen har varit övertäckt sedan invigningen i augusti. Innan måndagen hade nästan ingen i personalen sett målningen. Nu fick de svara på en fråga om de skulle ha problem med att vistas på skolan om snippan syntes.

– Alla i personalen svarade nej, säger Harke Steenbergen.

Skolledningen har många diskussioner med elevrådet som nu ska fortsätta. Om ingen elev eller personal har problem med att vistas på skolan när målningen syns så kan det bli så att målningen avtäcks.

– Men det krävs bara att en enda elev inte kan vistas på skolan för att vi måste göra oss av med den.

Har skapat bra debatter

Övermålning har enligt Steenbergen skapat många och bra debatter om konst på skolan. Trots att nästan ingen har sett konstverket annat än på bild i media.

– Vi har fått mycket att diskutera. Vad är konst? Vad är provokativ konst? Vad är lämpligt?

Steenbergen själv gillar konstverket och om ingen tar illa upp av det så ser han gärna att målningen är synlig.

– Den är fin, budskapet är ännu finare. Men jag vet inte om den är lämplig på en skola. Elevernas bästa kommer alltid först, om någon inte kan vara på skolan på grund av målningen så får vi ta det därifrån, säger han.

Följ ämnen i artikeln