Gänget tänder på håret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

16-åring gripen

LONDON. Här sätter ungdomarna eld på den svenska lärarinnans hår med en cigarettändare.

Attacken kom helt oprovocerat när hon gick förbi dem i tågvagnen.

Efter att polisen gjort en nationell efterlysning kunde en 16-årig pojke gripas.

–?Vi ser extremt allvarligt på det inträffade, säger ­polisinspektör Gary Ancell vid den brittiska transportpolisen.

Lärarinnan, som är i 30-årsåldern, var på klassresa med sin skolklass i England när händelsen inträffade i somras.

Hon insåg inte att hennes hår brann förrän hennes elever skrek högt, ropade på henne och pekade. I panik slog hon med händerna mot sitt huvud för att släcka elden.

Hann släcka elden

Hela händelseförloppet fångades på film av de övervakningskameror som finns på de flesta tåg i Storbritannien.

–?Hon lyckades släcka ­elden. Men hade det bara gått några sekunder till så kunde hela håret ha brunnit upp och hon kunde ha ­skadats allvarligt, säger Ancell.

Enligt Gavin Brown på den brittiska transportpolisen i London klarade sig lärarinnan med förstört hår. Hon behövde inte uppsöka sjukhus, men var ”extremt uppskakad” efter över­fallet.

Händelsen inträffade på kvällen den 19 juli på tåg­linjen mellan Hastings och Charing Cross i London. Klassen hade varit ute på en dagstur och var på väg tillbaka till London, uppger polisen. Vid halv sex-tiden på kvällen, i Hastings, inträffade överfallet utan förvarning.

Efterlysta i tv

Tidpunkten och platsen är viktiga detaljer för den brittiska polisen att förmedla. Man har nämligen gått ut med en efterlysning av de fyra ungdomar som tros ligga bakom. I går publicerades bilder på dem i flera ledande tidningar i landet och i flera tv-kanaler.

Några timmar senare grep polisen en 16-årig pojke från Swanley. Han släpptes senare mot borgen, skriver Sky News.

Precis efter överfallet hittade en konduktör två av ungdomarna när de gömde sig på en toalett. I tumultet beordrade han dem att omedelbart lämna tåget och enligt vittnesuppgifter ska gänget ha hoppat på ett annat tåg och klivit av i Robertsbridge.

–?Tack och lov är sådana här attacker ovanliga på ­tågen, säger Gary Ancell. Jag vill uppmana ung­domarna som vi har fångat på bild att snarast ge sig till känna.

Tipsa |
Aftonbladet