Är detta slutet för groddarna?

Publicerad 2011-06-29

Groddar - hemmaodlarens självklara val men även bakteriens bästa vän.

Varför angrips just grodden av den dödliga ehec-bakterien?

Aftonbladet har bett Karin Tegmark Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet förklara mysteriet.

Karin Tegmark Wisell.

Är detta slutet för groddarna?

– Jag hoppas verkligen inte det, det är ett nyttigt livsmedel. I bästa fall kan kan det leda till bättre kontroll i hanteringen av groddar. Jag skulle inte säga att den är dålig men uppenbart har den fallerat i Tyskland.

Varför är just groddar den förmodade smittkällan?

– Det finns två teorier om varför denna variant har hamnat i groddar. Någon människa som fått bakterien kan ha hanterat groddar utan att tvätta händerna, på så vis har den spritts vidare. Den andra teorin är att groddar har odlats i förorenat vatten. När man odlar groddar ligger de i en varm och fuktig miljö, eftersom groddar ligger och gror i vatten under flera dagar är det ett utsatt livsmedel.

– Jag vill också säga att det som vi nu har hittat en variant av E.coli bakterien, egentligen är det ingen typisk ehec-bakterie, den påträffas vanligtvis i kött. Den här varianten har plockat upp en gen som finns i ehec.

När spårade man smittan till groddar?

– Tyska myndigheter har ingående intervjuat alla som har fått symptomen och hittat groddar som den gemensamma nämnaren. Man har även hittat bakterien i kylskåpet hos en familj som är sjuk.

Gäller varningen alla groddar?

– Man kan inte säga om det är någon specifik grodd, bara att det är någon form av groddar som man har kopplat till utbrottet.

Finns det risk att andra grönsaker är smittade?

– Risken finns alltid men vi känner inte till att några andra livsmedel än groddar skulle bära på smittan.

Gäller det även andra växter som odla i vatten?

– Ja, de är lika utsatta. Men i det här fallet är det bara groddar som är utpekade. Det finns inget annat livsmedel än groddar uthängt ännu.

Vilka blir sjukast av bakterien?

– Den klassiska ehec-bakterien drabbar barn under två år. Det som är annorlunda med den här varianten är att vuxna drabbas. Varför det är så vet man inte.  Det kan vara något i bakteriens egenskaper men det kan också vara så att vuxna äter mer groddar än barn.

Kan den smitta mellan personer?

– Ja, spridningsvägen kan förutom groddar vara person till person-smitta. Men den smittar inte via luften, det krävs en transportör som vanligtvis är händerna. Vi kallar den typen av smitta för kontaktsmitta.

Hur lätt sprids smittan mellan personer?

– Det kan räcka med att någon som är sjuk skär upp bröd till dig. Därför är det viktigt att tänka på vanlig livsmedelshygien, att man tvättar skärbrädorna efter man har skurit kött och att man är noga med handhygienen. Generella försiktighetsåtgärder helt enkelt.

När ska man uppsöka sjukvård?

– Har man blodiga diarrer och buksmärtor bör man kontakta sin vårdcentral.