Åtalas för 27 miljoner skräpmejl

Publicerad 2011-08-07

”Spamkungen” lurade en halv miljon Facebookanvändare

Sanford Wallace på en bild från  1997.

En halv miljon Facebookanvändare utsattes för hans skräpmejl.

Nu åtalas "Spamkungen" Sanford Wallace för bedrägeri.

Med över 27 miljoner skräpmejl och 500 000 utsatta Facebookkonton har 43-årige Sanford Wallace förtjänat titeln Spamkungen.

Las Vegasbon överlämnade sig själv till FBI efter att åtalet mot honom blev känt., skriver LA Times.

Han kommer nu ställas till svars för elva åtalspunkter gällande bland annat bedrägeri och för att ha använt Facebook och Myspace trots tidigare förbud.

Lurade en halv miljon

Wallace ska ha utvecklat ett program som lyckats kringgå Facebooks skräppostfilter och skickat meddelanden från en "vän" som uppmuntrade användare att besöka en webbplats, enligt åtalet som offentliggjordes i torsdags.

Istället lurades inte ont anande användare att lämna uppgifter om mejladresser och lösenord, och skickades sedan vidare till en webbsida som betalade Wallace ordentligt för den extra trafiken.

Wallace samlade på sig användarnas information, inklusive deras vänlistor, och skickade spammejl till dem också.

Omkring en halv miljon Facebookanvändare utsattes för Wallaces mejlbombardemang på dryga 27 miljoner meddelanden mellan november 2008 och mars 2009.

711 miljoner dollar

2009 förbjöds Wallace att använda Facebook efter att företaget stämt honom. När Wallace bröt mot förbudet dömdes han till att betala skadestånd på 711 miljoner dollar. Facebook trodde sig inte ha stort hopp om att få se några pengar.

Men de välkomnade det nya åtalet.

På torsdagen stod Wallace inför rätten en första gång, men släpptes mot borgen på 100 000 dollar. Han hävdade sin oskuld.

– Herr Wallace ser fram emot att försvara sig, sa advokaten K.C. Maxwell.

Om ”Spamkungen” döms för bedrägeri kan han räkna med tre år i fängelse.