DE GÅR MISTE OM MILJONER

Publicerad 2011-04-12

Postkodlotteriet har ensamrätt på att skänka pengar till hjälporganisationer

EXKLUSIVA PÅ VÄLGÖRENHET Sjuksköterskan Lina Gustin är med i Läkare utan gränser. Aftonbladets granskning visar i dag att Postkodlotteriet har tecknat ett avtal med hennes organisation som ger dem ensamrätt – som rikstäckande lotteri att skänka pengar. Även många andra hjälporganisationer går under liknande avtal med Postkodlotteriet.

Läkare utan gränser, Röda Korset och Naturskyddsföreningen uppges ha gått miste om miljonbelopp.

Orsaken: Svenska Postkodlotteriet kräver ensamrätt på att dra in pengar till de organisationer man samarbetar med.

Magdalena Graaf, Rickard Sjöberg och Kim Kärnfalk i Postkodlotteriet.

Svenska Postkodlotteriet har knutit till sig 35 organisationer som man drar in pengar till. Många av organisationerna är populära, med starka varumärken som Läkare utan gränser, Barncancerfonden, Röda korset, Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Rädda barnen. Enligt Postkodlotteriets hemsida fick deras förmånstagare totalt 768 miljoner kronor förra året.

Men flera av dem riskerar att gå miste om miljonbelopp från andra samarbetspartners.

I flera av kontrakten med organisationerna har Postkodföreningen, Postkodlotteriets välgörenhetsorganisation, nämligen lagt in en klausul som utesluter konkurrenter.

Får inte engagera sig

Johan Pettersson, Läkare utan gränser:

– Under avtalstiden kan vi inte utan deras medgivande ansöka om lotteritillstånd med något annat rikslotteri.

Barncancerfonden har skrivit under ett liknande avtal:

– I vårt avtal står det att vi inte ska engagera oss i ett annat rikstäckande lotteri och det har vi accepterat, säger generalsekreteraren Olle Björk.

Även Greenpeace uppger att de har en form av exklusivitetsavtal med Postkodföreningen.

Rädda barnen, Röda korset, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden vill inte kommentera sina avtal med hänvisning till sekretess.

Enligt lotterilagen får bara välgörenhetsorganisationer bedriva lotterier. Därmed blir populära organisationer hett villebråd som samarbetspartners för företag som administrerar lotterier.

Avtal på fyra år

Men om ett lotteriföretag kommer på en idé som skulle passa för någon av de organisationer som

i dag har avtal med Postkodföreningen hindras de genom exklusivitetsavtalen, som i vissa fall uppges löpa på fyra år.

– Det är olyckligt ur ett rent konkurrensperspektiv. Det blir en inlåsning på marknaden, säger Malcolm Lilliehöök, vd för Lottericentralen, som administrerar lotterier i Sverige.

Åländska Penningautomatföreningen, Paf, har föreslagit samarbeten med flera av de organisationer som Postkodlotteriet i dag samarbetar med.

Är förvånad

Men enligt Paf har de fått nobben från Röda korset, Naturskyddsföreningen och Läkare utan gränser – med hänvisning till exklusivitetsavtalen.

– De här organisationerna kommer inte att få alla de pengar de skulle ha kunnat få. Vi har med stigande förvåning konstaterat att det är så här det fungerar, säger Paf:s relationsdirektör Inger Holmström.

Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström vill inte kommentera uppgiften om att man nekat att samarbeta med Paf.

Fortsättning följer

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen:

– Det är inget som jag känner till. Men vi brukar ha som princip att inte hålla på och köra parallellt med olika inom samma bransch.

Läkare utan gränser uppgav i går att man inte lyckats få fram uppgifter om affärsförslag från Paf.

Aftonbladet ställde vid 14-tiden i går frågan till Postkodlotteriets presstjänst om varför man binder upp kända välgörenhetsorganisationer med exklusivitetsavtal.

Sent i går kväll bad man att få återkomma nästa dag, eftersom man inte lyckats få tag i rätt person som kunde uttala sig i frågan.