Bildt om attacken: Utmärkt

Publicerad 2011-03-19

Utesluter inte att svenska plan sätts in i Libyen

Utrikesminister Carl Bildt verkar nöjd med den franska flygattacken.

"Alldeles utmärkt", skriver han på sin blogg.

"Min förhoppning är nu att dessa operationer har en sådan inledande styrka att de på ett avgörande sätt förändrar den politiska situationen i landet. Och i det avseendet tror jag att de närmaste dygnen är de viktigaste."

Bildt anser att riskerna som funnits för befolkningen i Benghazi nu har reducerats.

Svenska stridsflygplan kan användas

Utrikesminister Carl Bildt utesluter inte att svenska stridsflygplan skickas till Libyen.

– Jag utesluter ingenting. Det är klart vi kommer medverka på ett eller annat sätt, men det är oklart hur, säger han i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.

Bildt konstaterade i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon att det var väntat att Gadaffi skulle bryta mot sitt utropade eldupphör.

– Det var aldrig något eldupphör. Det var väntat att han skulle fortsätta och trappa upp striderna. Det är tyvärr mönstret i sådana här situationer.

Programledaren Jesper Börjesson fortsatte med att undra vad Bildt visste om den aktuella situationen i Libyen:

Fragmentarisk information

– Informationsläget är dåligt, jag vet inte mycket. Det vi får via underrättelsetjänster är mycket fragmentariskt. Men Gadaffi är desperat, han kommer att kämpa desperat för att behålla den makt han har. Han har en viss lojalitet i begränsad krets. Samtidigt måste varje analys han gör sluta med att han förlorar. Han vet att han har västvärlden emot sig, men även de afrikanska länderna och arabvärlden har röstat ja till resolutionen. Politiskt ställer sig hans grannar bakom FN.

Bildt sa sig heller inte veta när Natos insats kommer mot Libyen.

– Hade jag vetat när det skulle ske hade jag inte talat om det. Men det kommer att ske. Absolut. Möjligheten till direkta anfall mot direkta mål som har betydelse för Gadaffis kraftutveckling kommer att ske. Men vi vet inte var och när.

Kommer Nordic Battle Group att bistå Nato?

– Det är inte aktuellt. Det är inte marktrupper som är aktuellt i den här operationen.

Kan svenska flygplan sättas in?

– Det vet vi inte. Det beror på hur det här utformas. Det är klart vi kommer medverka på ett eller annat sätt, men det är oklart hur.

Så du utesluter inte att svenska plan sätts in?

– Jag utesluter ingenting.