KD vill att Sverige går med i Nato

Publicerad 2013-09-28

Alf Svensson: Det vore renhårigt

I dag hettar det till - Krist­demokraterna debatterar svenskt medlemskap i Nato.

Men Aftonbladet kan redan nu avslöja att en majoritet på rikstinget vill att Sverige går med.

Ett rungande ja! Det är kristdemokraternas inställning till ett svenskt Natomedlemskap. I Aftonbladets unika enkät där 102 kristdemokrater på rikstinget tillfrågats svarar 73 personer att Sverige bör gå med. Bara 29 av de tillfrågade svarar nej.

”Vi är ju med”

Partiets EU-parlamentariker Alf Svensson är mycket positiv till ett svenskt medlemskap:

– Det vore renhårigt att vara med som medlem. Vi är ju med när Nato övar och i alla tänk­bara partnersammanhang. ­Varför ska vi då inte entydigt vara med?

De vanligaste argumenten emot ett svensk medlemskap brukar vara att Sverige skulle förlora sin alliansfrihet samt Natos inställning till kärn­vapen.

”Känns inte alls bra”

– Natos kärnvapendoktrin säger att man får anfalla i förebyggande syfte och det strider mot internationell rätt, därför känns det inte alls bra, säger Desirée Pethrus, KD:s utrikespolitiska talesperson.

Två partier positiva

Alf Svensson håller inte med om att ett Natomedlemskap borde avfärdas på grund av kärnvapenfrågan:

– Nato säger entydigt att man vill vara med och nedrusta kärnvapen, men man kommer inte att göra det ensidigt så länge andra länder tonar upp ­sina vapen.

Ett svenskt medlemskap är ingen fråga som regeringen ­ännu drivit gemensamt. I dag ställer sig Moderaterna och Folkpartiet positiva till Nato, Centerpartiet vill utreda frågan.

Aftonbladets enkät i siffror

102 kristdemokrater på rikstinget har fått besvara frågan: Bör Sverige gå med i Nato?

Av de tillfrågade svarade 73 personer ja och 29 personer nej.