Experter ska hitta kidnappade flickorna

Uppdaterad 2014-05-10 | Publicerad 2014-05-09

Amerikanska underrättelseexperter utreder kidnappningen av 223 flickor på plats i Nigeria – med hjälp av avancerad avlyssningsutrustning.

Enligt källor till Sky News har man nu en klar bild av var flickorna hålls gömda.

Amerikanska underrättelsexperter landade på fredagen i Nigeria. Enligt USA:s utrikesminister John Kerry ska experterna möta hotet från Boko Haram.

– Vi vill göra allt vi kan för att försöka få dessa flickor hem till sina familjer, sa Kerry, enligt Sveriges Radio.

Sky News uppgav sent på fredagskvällen att de tillresta utredarna använder sig av avancerad avlyssningsutrustning för att lokalisera flickorna. Dessutom ska man nu vara övertygad om att flickorna hålls gömda i Sambisa-skogen i nordöstra Nigeria, där också Boko Haram uppges ha sitt högkvarter.

”Finns en marknad”

Flera andra länder, bland annat Frankrike, Storbritannien och Kina, har erbjudit sin hjälp i sökande efter flickorna som kidnappades 14 april när Boko Haram attackerade deras skola.

Islamistsektens ledare Abubekar Shekar har i en videoinspelning erkänt att han står bakom attacken och förklarat att han tänker sälja flickorna eftersom "det finns en marknad för flickor".

Syftet ska, enligt sektledaren, vara att statuera exempel mot västerländsk skolgång och för att stärka sharialagarna.

Nigerias president Goodluck Jonathan har fördömt kidnappningen och hävdat att den kommer att bli terrorgruppens undergång. Under ett tal vid World Economic Forum-mötet i huvudstaden kallade han dådet för "början på slutet för terrorn i Nigeria".

Inga spår efter cheferna

Men hoppet om att återföra flickorna har komplicerats. Enligt Pentagons pressekreterare misstänker den amerikanska underrättelsetjänsten att flickorna splittrats i små grupper för att lättare kunna föras ut ur landet.

– Sökandet måste fortsätta i Niger, Kamerun och Chad, sa Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown, nu FN:s sändebud för global utbildning, till CNN.

Det finns inga spår efter flickorna sedan deras skola i Chibok i norra Nigeria brändes ner 14 april.

50 av flickorna lyckades fly och har vittnat om att terroristerna föste upp dem i pickuper och körde ut dem i skogen.

Masskidnappningen följdes i helgen av ytterligare en kidnappning i byn Warabe där åtta flickor i åldrarna 12 till 15 fördes bort.

Utfäst belöning

Nigerias regering har fått kritik för att den alltför sent agerade men nu har ledningen tackat ja till internationell hjälp.

Boko Haram betyder översatt "Västerländsk utbildning är synd".

USA har stämplat Boko Haram som en terrororganisation och utfäst en belöning på sju miljoner dollar för ledaren Shekau.