KU väntas kritisera regeringen om Nuonaffären

Publicerad 2014-05-06

Det kan bli rejäl kritik mot regeringen i Nuonaffären – när det kommer till hur affären dokumenterades.

Definitivt besked väntas från Konstitutionsutskottet i nästa vecka.

– Det finns en vilja att komma överens i frågan men det kan bli svårare att enas om att klandra enskilda statsråd, säger en källa till Aftonbladet.

Konstitutionsutskottet, KU, har under dagen behandlat bland annat frågan om Nuonaffären, statliga Vattenfalls köp av det holländska energibolaget för 97 miljarder i slutet av februari 2009.

Köpet har kallats "den sämsta företagsaffären någonsin" och har väckt mycket starka känslor.

Under granskningen av köpet har den dåvarande C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson kallats in till utfrågning, men vägrat komma och i stället skickat mejl. Något som retade upp KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) rejält. Frågats ut har dock bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M).

Vill kritisera gemensamt

Vilka slutsatser ledamöterna i KU kommer att landa i är ännu oklart. Frågan väntas få sitt definitiva avgörande i nästa vecka.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet är gemensam kritik att vänta i frågor som rör dokumentation.

– Det finns en vilja om att hitta ett gemensamt spår, säger en källa till Aftonbladet.

Ledamöterna från samtliga partier tycks vara villiga att peka på brister i affären ur den aspekten.

Svårare, menar Aftonbladets källor, kommer det att bli att hitta gemensamma vägar att kritisera inblandade personer.

Mediauppgifter som bevis

Under arbetet med granskningen har en rad olika aspekter lyfts in. Senast har ledamöterna bland annat fått en genomgång av hur mycket affären var omnämnd i media före köpet gick genom. Detta bland annat eftersom flera av de utfrågade har sagt att de inte känt till affären i förväg. Som bevis mot detta har bland annat artiklar i internationell media samt Affärsvärlden och Dagens Industri använts.

– Att Vattenfall väntades ta över Nuon förekom i en rad artiklar upprepade gånger i januari och februari, säger en av Aftonbladets källor.