Läsare: Vi har också drabbats

Publicerad 2016-04-07

Efter Aftonbladets artikel om den ojämna betygssättningen mellan elever har flera läsare hört av sig med liknande historier.

– Min son fick ett E, men när vi pratade med läraren fick han ett C, säger mamman Jenny Kyllergård Hanson.

Det var vid terminsslut före jul förra året som sonen kom hem med betygen. Mamma Jenny Kyllergård Hanson från Åkersberga norr om Stockholm berättar att han var besviken.

– Han hade fått ett E i bild och förstod inte vad han hade gjort för fel. Jag mejlade läraren för att fråga vad min son hade missat och vad som kunde göras bättre till nästa gång. Då fick jag till svar att det visst hade blivit fel och att han egentligen skulle ha fått ett C.

Hon oroar sig för hur många andra elevers betyg som kan ha blivit fel.

– Lärarens attityd var lite "oj, hoppsan" och det känns inte tryggt. Det lät inte som att det var något viktigt.

Läraren som satte betyget var inte behörig.

– Det gör att man som förälder känner sig osäker på om det blir fler fel som man inte vet om. Jag tycker attityden från skolan när det gäller betyg är lite godtycklig och samtidigt har betygen allt större betydelse. Det är faktiskt ett myndighetsbeslut, men det sköts sådär.

”Vågar inte klaga”

En pappa från Sollentuna berättar att hans son fått liknande behandling.

– Han fick lägsta betyg i biologi medan hans kompis fick högsta. Deras svar var identiska, men när de klagade sa läraren att betygen inte kunde ändras. Han går sista året på gymnasiet och vill han inte reta upp någon, så nu vågar han inte klaga.

Han säger att sonen inte heller låter pappan klaga av rädsla för att få sämre betyg.

– Min son funderar till och med på att sluta plugga eftersom allt känns så hopplöst.