Ministern: Otroligt glad att få komma till ett arktiskt område

Publicerad 2016-08-08

OMBORD PÅ ISBRYTAREN ODEN, SVALBARD. Det var åtta år sedan en svensk minister senast besökte de svenska polarforskarna på Svalbard.

Nu har Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning, ändrat på det.

– Jag är otroligt glad att få komma till ett arktiskt område, säger hon.

Statsisbrytaren Oden, som i vanliga fall bryter is i Bottenviken på vintrarna ligger som en enorm bjässe i viken utanför Longyearbyen på Spetsbergen, Svalbards största ö.

Det blåser rått och vi ser inte mycket av de magnifika bergen omkring oss. Inte till en början i alla fall, men sen lättar molntäcket och solen tittar fram och då står vi där som fågelholkar.

45 forskare ombord

Men expeditionen är inte här för att titta på de osannolika omgivningarna. Förutom den vanliga besättningen finns det 45 forskare med ombord.

Många har varit med tidigare under några av Odens 18 forskningsresor hit upp. För andra är det första gången.

Sofi Andersson, 32, doktor i kemi och expert på hur kvicksilver anrikas i bakterier och plankton och förs vidare upp i näringskedjan för att till slut hamna på ditt middagsbord, har lämnat sin femåriga Freja hemma hos hennes mor- och farföräldrar för att vara med om äventyret.

– Svårt att greppa att man ska vara ombord på en båt i sex veckor, säger hon.

Stolta traditioner

Sverige har stolta traditioner på polarforskningens område och Expedition Arctic Ocean 2016 är en logisk fortsättning på det pionjärarbete polarhjältar som Otto Nordenskjöld gjorde för över 100 år sedan.

Men villkoren är lite annorlunda nu. Förr var polarforskning en fråga om nationell prestige och bokstavligen en fråga om liv och död.

Nu samarbetar 12 kvinnor och 33 män från 14 olika länder ombord på Oden.

– Oden betyder mycket, hon har fungerat som en dörröppnare för vårt långvariga samarbete med andra länder. Expeditionerna med Oden är viktiga för forskningen, inte minst för att resultaten delas av alla, säger Helene Hellmark Knutsson.

Varför är det så viktigt att vara här?

– Klimatförändringen är vår tids största samhällsutmaning och vi står inför stora utmaningar för att ställa om produktionen till ett hållbart samhälle, säger Helene Hellmark Knutsson.

Forskningen som bedrivs på Oden kan hjälpa oss till att en del för att förstå vad som händer i ett av världens känsligaste områden.