Feministgruppen fixade gratis mensskydd på skolan

Uppdaterad 2016-04-23 | Publicerad 2016-04-22

Sanna, 19: ”Borde vara en självklarhet”

På Katedralskolan i Lund kommer man under resten av terminen att kunna få gratis mensskydd på en av skolans toaletter.

– Sätter man in mens i skolmiljön så kanske det blir mer normaliserat, säger Sanna Warnemyr, 19, till Aftonbladet.

Det var Sydsvenskan som först skrev om genombrottet på Katedralskolan i Lund, där man på prov under resten av terminen, ska kunna få gratis mensskydd på en av skolans toaletter. Detta tack vare skolans feministgrupp som jobbar för en mer jämställd skola.

”De gör mer nytta på toaletten”

Tidigare har man kunnat få mensskydd hos skolsyster men där gör de inte lika stor nytta, enligt Sanna.

– Vi tänkte om man flyttar dem från syster till toaletten, där de behövs. Det här kan ses som en mycket större grej än så egentligen. Sätter man in mens i skolmiljön så kanske det blir mer normaliserat, säger Sanna.

Fick nej först

Feministgruppen består av en grupp tjejer på skolan som driver frågor om kvinnors rättigheter på skolan. Bland annat driver de en kampanj om att det bör förekomma fler kvinnor i historieundervisningen. Men för mensskydden fick de kämpa.

– Först gick jag till skolsyster och pratade med henne om att flytta mensskydden till toaletten. Sedan mejlade jag rektorn på skolan som svarade att skolan inte hade möjlighet till detta. Men sedan gick jag till rektorn och pratade med henne. Hon sa då att hon skulle ta upp det en sista gång på skolledningens möte så då frågade jag om jag fick vara med på mötet och det fick jag. På mötet röstade de sedan igenom förslaget, det kändes jättebra, säger Sanna.

Kan utökas nästa termin

Nu ska mensskydden finnas tillgängliga i en låda på en av skolans toaletter under resten av terminen.

– Skolan är lite rädd för sabotage. Att eleverna ska spola ned mensskydden i toaletten och göra stopp. Men om det funkar bra så kommer det utökas nästa termin, säger Sanna.

Initiativet uppskattas även av lärarna på skolan.

– Tänk om det hade funnits på min tid, säger Carina Selén till Sydsvenskan.