”Situationen är akut – det som pågår är en katastrof”

Uppdaterad 2016-11-04 | Publicerad 2016-10-21

RBU kräver att neddragningen av assistansen till de sjukaste barnen stoppas

Maria Persdotter, ordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Funktionshindrade riskerar nu att mista hela eller delar av sin assistansersättning.

Flera har redan drabbats.

– Det som pågår nu är inget annat än en katastrof. Det drabbar de mest utsatta barnen med allra störst hjälpbehov, säger Maria Persdotter, ordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Efter två prejudicerande domar i Högsta förvaltningsdomstolen 2012 och 2015 så har Försäkringskassan infört ny praxis. Det har resulterat i striktare bedömningar om personlig assistans för funktionshindrade.

– De här domarna har påverkat väldigt många beslut om personlig assistans de senaste åren, säger Henrik Petrén, generalsekreterare i RBU.

Den nya praxisen upprör Maria Persdotter, ordförande i RBU.

– Detta drabbar de barn som har de absolut svåraste och mest omfattande funktionsnedsättningarna och som har väldigt stora hjälpbehov, säger hon.

”Överlever inte”

Av 16 142 svenskar som hade personlig assistans förra året var 3  473 barn och ungdomar under 20 år.

De nya besluten från Försäkringskassan riskerar att helt omkullkasta tillvaron för en del funktionshindrade.

– Det har blivit betydligt tuffare att få personlig assistans och många har blivit av med sin assistans på grund av att Försäkringskassan gör restriktivare tolkningar på grund av domarna,  säger Henrik Petrén.

– Hittills i år är det 300 personer färre som har personlig assistans. Resultatet är att varje dag är det en person mindre med assistansersättning, säger han.

Bland dem som drabbas är barn och vuxna som inte kan äta på vanligt vis, utan måste sondmatas. De får all sin näring via en knapp på magen, men nekas nu assistanshjälp för sondmatning.

– Om man inte får i sig näring då överlever man ju inte. Men om man äter med ”fel hål” då är det ändå inte ett grundläggande behov, säger Maria Persdotter.

Kontaktas dagligen

Även barn (och vuxna) som har andningsproblem och måste ha hjälp med det, mister nu assistanstimmar, eftersom det inte längre klassas som grundläggande behov.

– Det här är de stora delarna som vi ser får genomslag för just vår medlemsgrupp. Det rör sig om barn med de allra största svårigheterna, som inte kan äta på vanligt sätt och barn som har problem med andningen och med mycket slem, säger Maria Persdotter.

– Försäkringskassan gör ju sina tolkningar och det är dessa som handläggarna arbetar efter nu. Försäkringskassan stryker timmar från det som räknas som grundläggande behov.

Dagligen kontaktas RBU av uppemot ett 20-tal oroliga och upprörda föräldrar till barn, som fått eller riskerar att få sin assistanshjälp helt eller delvis indragen.

– Det som pågår nu är inget annat än en katastrof. Det drabbar de mest utsatta barnen som finns i vårt samhälle. Det är helt oacceptabelt, säger Maria Persdotter.

Som exempel nämner hon svårt funktionshindrade Selma, 4, som Aftonbladet berättat om. Selma har mist hela sin assistansersättning på 66 timmar i veckan.

– Det är en väldig tydlig beskrivning av hur absurd situationen har blivit, men tyvärr är beslutet långt ifrån unikt, säger Maria Persdotter.

• Vet ni hur många barn som är drabbade?

– Vi vet ju inte omfattningen. Men vi hör väldigt mycket från våra medlemmar och vi tror att det kommer att bli värre i takt med att allt fler ska genomgå tvåårsprövningen.

När barn mister sin assistans faller ansvaret på föräldrarna att göra det jobb som assistenterna tidigare utförde. 

RBU har nu begärt ett krismöte med den ansvarige ministern Åsa Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Situationen är akut. Vi har under lång tid larmat om utvecklingen och något måste göras nu. Hanteringen av de här barnen kan inte fortsätta på det här viset. Vi vill att man stoppar assistansneddragningen till de svårast sjuka barnen, säger Maria Persdotter.

– Nu måste man dra i nödbromsen, säger hon.