Gift i marken vid Kustbevakningens kontor

Publicerad 2016-09-13

Nästan en halv avdelning på Kustbevakningen i Karlskrona har insjuknat i cancer och andra allvarliga sjukdomar de senaste åren.

För ett år sedan noterades höga nivåer av giftiga ämnen i marken vid lokalerna – utan att någon agerade.

Det rapporterar SVT Blekinge.

Det är vid Kustbevakningens högkvarter på Stumholmen i Karlskrona som man slog larm efter att nio personer på en avdelning med 23 anställda insjuknat i cancer och olika autoimmuna sjukdomar.

Nu avslöjar SVT Nyheter Blekinge en saneringsrapport från förra året – där det framgår att marken intill lokalen innehåller förhöjda halter av ett giftigt och cancerframkallande ämne.

Vid mitten av 2014 inträffade ett omfattande dieselläckage på samma plats. 1 500 liter diesel fick saneras, men nu finns alltså förhöjda värden av PAH, polycykliska aromatiska kolväten, kvar en dryg meter ner i marken.

– I samband med saneringen så tog vi prover vid olika tillfällen och löpande för att hålla koll på föroreningens utbredning och när vi analyserade vatten och jordprover så kunde vi konstatera kolväten av olika slag, säger Styrbjörn Bjarke, som organiserar Kustbevakningens utredning, till SVT.

Kommunen fick veta förra året

En anledning till att de höga värdena inte åtgärdades där och då var för att de som sanerade inte bedömde att de berodde på dieselläckaget.

När de rapporterade till Karlskrona kommun i slutet av 2015 slog de fast att det ”kvarlämnats halter överskridande Naturvårdsverkets generella riktvärde”.

Nivåerna är runt 30 procent för höga.

Karlskrona kommun vill inte kommentera ärendet när SVT kontaktar dem. De har inte vidtagit några åtgärder efter att de fick saneringsrapporten.

Kustbevakningen har de senaste åren mätt radon- och mögelnivåerna, utan några anmärkningsvärda resultat.

Lokalerna användes fram till år 1988 som förråd inom Försvarsmakten.

Stor oro på avdelningen

– Det råder en stor oro bland alla andra anställda. Man undrar när nästa fall kommer, säger Patrick Risberg, huvudskyddsombud på Kustbevakningen i Karlskrona, till Aftonbladet.

– De får själva avgöra om de vill vara på jobbet just nu. Vi har öppnat upp för möjligheten att byta arbetsplats.

Ingen anställd ska dock ha nappat på det erbjudandet.