Marias mamma släpps ur häktet

Uppdaterad 2012-08-15 | Publicerad 2012-05-04

Maria mördades när hon var 19 år. Här på bild med den mordmisstänkte brodern.

Mamman till mördade Maria släpptes i dag.

Hon satt tidigare häktad, misstänkt för anstiftan till mordet.

- Tingsrätten tyckte inte att bevisningen räckte. Men hon är fortfarande misstänkt, säger åklagare Magnus Larsson.

Maria mördades den 23 april i Landskrona, dagen efter att hon hade fyllt 19 år. Marias vägran att följa hederskulturens krav på unga kvinnor orsakade mordet, enligt polis och åklagare.

Mamman satt häktad för anstiftan till mordet sedan förra fredagen, som skäligen misstänkt vilket är den lägre misstankegraden.

I dag släpptes mamman, sedan Lunds tingsrätt beslutat att hon inte skulle omhäktas. Mamman har hela tiden nekat till brott.

Mammans advokat Jörgen Rosén säger:

- Det som har presenterats räcker självklart inte för häktning. Polisen har lagt ner mycket stora resurser, i gör hördes hon under sju-åtta timmar. Hon lämnade då mycket trovärdiga och ordentliga upplysningar och svarade på deras frågor.

Varför är hon misstänkt?

- Det verkar mest handla om hörsägen, säger Jörgen Rosén.

Brodern häktad

Hennes nu 17-årige son, som är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha knivmördat sin 19-åriga syster, överklagade i går sin häktning till hovrätten. Men hovrätten fastställde i dag hans häktning.

Mamman uttalade nyligen ett dödshot mot dottern för att hon levde ensam och därmed bröt mot hederskulturens krav, säger en av Marias vänner till Aftonbladet:

– Mamman sade att "jag vill hellre se min dotter stenad framför mina ögon, än att hon går runt och horar sig på stan". Men jag tror inte att hon hade gjort det. Man kanske säger sådana saker för att man är arg och besviken, säger kompisen.

Maria har själv i en bandad intervju med två studenter sex dagar före mordet berättat om hur mamman i januari 2011 sade att "du är en skam för familjen" när Maria meddelade att hon skulle flytta hemifrån. Några dagar senare misshandlade och dödshotade mamman henne:

– Hon ströp mig och då kunde jag knappt andas. Sen började hon hota mig. "Vänta bara tills du somnar, jag vet att du inte kan låsa dörren, då kommer jag och dödar dig, tro inte att du kommer att leva efter det här", sade Maria i intervjun.

Efter misshandeln bröt Maria kontakten med mamman, men återupptog relationen igen i början av 2012.

Skulle giftas bort

När mamman då började prata om att ännu en gång gifta bort Maria i Irak — där hon blev tvångsgift som 15-åring efter att fadern kidnappat henne dit — bröt Maria kontakten igen, i februari 2012, enligt hennes vän:

– Mamman sade att hon skulle hitta en man i Kurdistan åt Maria. När hon fick höra sådan skit igen, så började Maria ta avstånd från mamman. Hon försökte ge mamman en chans, men mamman sabbade sina chanser genom att säga sånt till henne.

Vännen menar att brodern kan ha påverkats att döda sin syster av släktingar:

– Brodern har blivit hjärntvättad av sin omgivning. En kurdisk bror vill inte ha en syster som går runt och gör som hon vill. Men samtidigt älskade han henne. På staden såg man dem snacka med varandra, de var alltid jättefina tillsammans.

I studenternas intervju med Maria framgår också att den 16-årige brodern ville kontrollera Maria, i enlighet med hederstänkandet:

– Det är väldigt jobbigt mellan oss två. Vi blev hjärntvättade. Vår relation går upp och ner. Han säger "du vill bara bo själv för att ha kul och festa och ha killar", sade Maria i intervjun.

”En idiotisk sak”

Hon berättade också att hederskulturen — där unga kvinnors liv och sexualitet kontrolleras av familjen och släkten — styrde hennes liv både i Irak och i Sverige. När hon under intervjun fick frågan vad hederstänkandet beror på, svarade hon:

– Alltså, jag tycker bara att det är en idiotisk sak. Men för det mesta tror jag att det är folk som tänker på skam, och familjen och släkten.

Även om livet var tufft i Irak, så skapade hederstänkandet större problem i Sverige, enligt Maria:

– För då fick man inte träffa sina vänner, fick inte gå ut och göra saker som alla andra gjorde.

I intervjun berättade Maria också att mamman själv tvångsgiftes med Marias pappa som 13-åring. En kurdisk vän till Maria säger till Aftonbladet:

– Mamman såg inte Maria som sin dotter. Hon pratade dåligt om henne.

I hederstänkandet som förekommer i irakiska Kurdistan ingår att det är männen i familjen som är ansvariga för kvinnornas heder. Om en kvinna har eller misstänks ha sexuella relationer före äktenskapet eller om hon är otrogen kan familjens heder återupprättas genom att kvinnan mördas. Kvinnorna i familjen och släkten understödjer ofta männens agerande.

ANNONS