Moderata ministern om Aftonbladets granskning: "Inte ok"

Publicerad 2013-04-05

S-kritiken: "Helt sjukt"

Aftonbladet granskning avslöjar stora svårigheter för unga arbetssökande.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) konstaterade att Aftonbladet visat hur hård Sveriges arbetsmarknad blivit.

– Siffran är inte ok, sa Hillevi Engström (M)

Nästan var fjärde ung svensk är arbetslös. Det visar granskningen som Aftonbladets Carin Östman och Joachim Kerpner gjort.

De senaste åren har tiden för en lågutbildad svensk att få fast jobb ökat lavinartat. Nu dröjer det till medelåldern innan fast jobb för många.

I februari var 157 000, eller nästan var fjärde ung svensk arbetslös.

M: "Väldigt tuff arbetsmarknad"

– Den siffran är inte ok, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström(M) och fortsätter:

– Man kan se från ert reportage att det är en väldigt tuff arbetsmarknad. Det här är ett av de stora samhällsproblemen, det kanske allra viktigaste är att färre hoppar av skolan och klarar av den.

Samtidigt pågår Socialdemokraternas partikongress i Göteborg där Aftonbladet mötte Raimo Pärssinen(S) som kritiserade Alliansens arbetsmarknadspolitik:

– Helt sjukt.

S: "Lär ungdomar att vara passiva"

– Fas tre är en slutförvaring. Idag har vi ett system som lär ungdomar att var passiva innan det händer någonting, vi måste gå in och ta ett drastiskt grepp, sa Raimo Pärssinen (S) och utlovade mer pengar till Arbetsförmedlingen, något Hillevi Engström pekade ut som en orsak till skattehöjning:

– Jag är väldigt oroad över Socialdemokraternas förslag som föreslår en straffskattning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.