Forskare: Facebook kan göra dig galen

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-05-04

Facebook kan göra dig galen.

Enligt israeliska forskare kan användare tappa verklighetsuppfattningen och bli psykotiska.

Skräckexemplet är en patient som hallucinerade om att Facebookvännen kom ut ur skärmen och rörde vid henne.

Forskare vid universitetet i Tel Aviv menar att det finns ett samband mellan internetberoende och psykiska problem.

En bov i dramat är sociala sajter som Facebook.

– I takt med att internetanvändandet blir mer utbrett ökar psykologiska sjukdomar. Datorkommunikation, som Facebook och chattgrupper, är en stor del av det här, säger Uri Nitzan, forskningsledare på Tel Avivs medicinska fakultet till Daily Mail.

Vanföreställningar och ångest

Forskargruppen har studerat flera personer som använt sociala medier för att lära känna nya personer. I studien presenteras tre fall där personernas internetrelationer inledningsvis var positiva. Efter att kontakten blivit mer intensiv övergick känslorna snart i skuld, svek och rädsla för intrång i privatlivet.

Ingen av personerna som deltog i studien hade tidigare psykiska problem bortsett från att de kände sig ensamma. Men i takt med att de tillbringade mer och mer tid på sociala forum försämrades deras symptom och de drabbades av vanföreställningar, ångest och förvirring.

"Alla utvecklade psykotiska tillstånd"

– Alla patienter utvecklade psykotiska tillstånd. Två patienter började känna sig utsatta när de delade med sig av privat information. En annan uppvisade hallucinationer och trodde att personen bakom skärmen fysiskt rörde vid henne, säger Nitzan till Daily Mail.

Forskarna menar att de allra flesta klarar av att ha en sund relation på nätet. De uppmanar däremot psykologer att inte bortser från internets påverkan när de talar med patienter.

– När du frågar någon om deras sociala liv är det klokt att fråga om Facebook och användningen av internet, säger Nitzan till Daily Mail.

Studien publicerades nyligen i "Israel Journal of Psychiatry and Related Science".

Följ ämnen i artikeln