Reinfeldt positiv till försäljning

Publicerad 2012-11-14

JAKARTA Saab vill sälja Jas till Indonesien.

Nu kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt krigsmaterialtillverkarens förhoppningar.

– Rent allmänt bygger Jas-projektet på att vi kan hitta samverkande länder som köper Jas Gripen, säger han.

I dag avslutade Fredrik Reinfeldt sin resa i Sydostasien med ett stopp vid självständighetsmonumentet Monas i Jakarta. Efteråt kommenterade statsministern de förhoppningar Saab uttrycker i Aftonbladet i dag om att kunna sälja Jas 39 Gripen till  regionens starkaste ekonomi.

– Saab har beretts plats att kunna följa med på den här resan, det är bra att de själva svara på vilka syften de hade med det.

Enligt den indonesiska människorättsorgansiationen HRWG präglas det indonesiska försvaret fortfarande av korruption?

– Vi tog upp risken för korruption i olika delar samhället men jag tycker att vi ska beskriva Indonesien som ett fritt land med en fungerande demokrati.

Vilka problem ser du med att sälja Jas till Indonesien?

– Jag har ingen grund att säga att vi är ett läge där vi kan diskutera på det sättet. Vi är här med en företagsdelegation och i vilken grad det leder vidare till olika affärer är för tidigt att säga. Men Indonesien är ett land som på drygt tio år har gått från att vara en auktoritär regim till att ha en demokratiskt vald president som har stort stöd och förankring hos sin befolkning.

Har önskan efter ett starkare luftförsvar kommit upp under dina möten här nere?

– Varje land måste själva få formulera sin egen utgångspunkt huruvida man önskar ha ett luftförsvar eller inte. Det kommer de flesta utvecklade länder komma fram till att man behöver av olika skäl.

– Då kan man diskutera vem det är som ska försörja med möjligheter att hantera det luftförsvaret. Saab är med i företagardelegationen och det är bättre att Saabs representanter svarar på för det vet inte jag.

Vad har ditt besök här nere betytt för svenska företag tror du?

– I Asien lever företagande och politik närmare varandra än vad vi har erfarenhet i Sverige. Det har sina risker men det bidrar också till att det blir lättare att öppna dörrar för svenska företag. En svensk närvaro kan hjälpa till.

Nya marknader viktiga

Fredrik Reinfeldt betonade också behovet av att finna nya marknader när den europeiska efterfrågan viker till följd av den ekonomiska.

– Låt oss komma ihåg att svenska förskolor och förskolor delvis betalas av våra exportframgångar. Vi är ett exportberoende land. Om då handeln minskar lite i Europa är det viktigt att vara på plats i de delar av världen där det verkligen som växer. Indonesien är, efter Kina det snabbast växande landet i hela G20.