Läkarna lyckades operera Roonas jättehuvud

Uppdaterad 2013-05-16 | Publicerad 2013-05-15

Efter operationen: Kommer kunna leva ett normalt liv

Roona Begums huvud var så stort att hon varken kunde sitta upprätt eller krypa.

Hennes situation har engagerat människor världen över. Och på onsdagen kunde det livsavgörande ingreppet genomföras.

– Operationen gick perfekt, säger läkaren Sandeep Vaishya.

Den indiska flickan Roona Begums föddes med sjukdomen hydrocefalus som gjorde att hennes huvud svällde upp till en storlek över det dubbla.

Hon hittades i en indisk by i delstaten Tripura förra månaden, där hon levde med sina föräldrar som inte har haft råd eller möjlighet att göra något åt sin dotters situation.

Men efter att bilder på flickan publicerats världen över, och donationer gjorts kunde ett sjukhus i Delhi erbjuda Roona behandlingen.

"Mycket bättre än väntat"

På onsdagen utfördes den livsavgörande operationen på den 15 månader gamla flickan. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Operationen gick perfekt, mycket bättre än väntat, sade läkaren Sandeep Vaishya vid sjukhuset i New Delhi efter ingreppet.

Roonas tillstånd gjorde att hennes huvud svällde upp till en omkrets på 94 centimeter, vilket satte press på hennes hjärna och gjorde det omöjligt för henne att sitta upprätt eller krypa.

Har hoppats på ett mirakel

Sandeep Vaishya uppskattade att vikten av vätskan i hennes huvud uppgick till hälften av hennes totala vikt. Flickan hade dessutom utvecklat en hudinfektion. Vilket gjorde operationen komplicerad att genomföra.

I en intervju efter att Roona blev inlagd på sjukhus sa flickans pappa Abdul Rahman, att han hade bett hela tiden för ett mirakel för att rädda dotterns liv.

– Dagen då hon föddes sa läkarna att det inte fanns några garantier för att hon skulle överleva. Jag tänkte att vi skulle göra vårt bästa så länge vi kunde och att Allah skulle hjälpa oss med resten, sade han i intervjun med AFP.

Behöver sjukgymnastik

Vaishya som leder sjukhusets neurokirurgiska enhet sade att Roona fortfarande kommer att behöva ”omfattande sjukgymnastik” för att hon ska kunna leva ett fullt fungerande liv.

– Hennes nackmuskler är väldigt underutvecklade, så hon behöver mer näring och omfattande sjukgymnastik för att hon ska bli starkare. Hennes kropp behöver växa sig stark så hon kan lära sig att sitta upp och röra sig och leva ett normalt liv, säger Vaishya.

Bilderna på Roona har engagerat människor runt om i världen som vill skänka pengar för att hjälpa flickan och hennes familj med eftervård.

Två norska studenter, Jonas Borchgrevink och Nathalie Krantz började samla in pengar till flickan genom fonden MyGoodAct, där de genom donationer har lyckats samla in drygt 350 000 kronor till familjen.