M vill ha skolprofil – för att stoppa S

Publicerad 2012-11-30

Fredrik Reinfeldt på skolturné: ”Jag vill vara på plats”

LANDSKRONA. Stefan Löfven vill rycka skolfrågan ur Jan Björklunds händer.

Nu gör Moderaterna allt för att hindra att alliansen tappar den valvinnande frågan över blockgränsen.

– Vi ser en risk för att väljare väljer S på grund av skolan, säger en M-källa.

I veckan besökte Fredrik Reinfeldt Dammhagskolan i Landskrona. Det var det tredje stoppet på höstturnén som ska lära statsministern mer om nya metoder för lärande.

– Skolan är oerhört central i byggandet av ett bättre Sverige. Då vill jag vara på plats och hitta de positiva exemplen, sa han efter besöket.

Fredrik Reinfeldt är långt ifrån ensam om att vilja profilera sitt parti i skolfrågan. I fredags gick S-ledaren Stefan Löfven till hård attack mot utbildningsminister Jan Björklund (FP) på partiets förtroenderåd.

– Det är dags för regeringen att förstå att deras skolpolitik inte fungerar, sa han.

Enligt Aftonbladets källor ser Socialdemokraterna för första gången på nära två decennier möjligheten att stjäla skolfrågan från FP. Det senaste halvåret har S bland annat föreslagit obligatorisk sommarskola, läxhjälp i skolan och mindre klasser på lågstadiet.

– Vi har förnyat vår politik och fått större förtroende. Väldigt många väljare känner oro för utvecklingen i skolan, säger Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson.

Avgörande fråga

Den nya strategin stöds av partiets topphemliga mätningar som visar ett nytt försprång för S. Den senaste mätningen från Novus bekräftar bilden. 20 procent tycker att S har den bästa skolpolitiken, 19 procent föredrar FP.

S offensiv i skolan har fått Moderaterna att agera. Enligt den interna analysen avgörs valet av de 300 000 lättrörliga väljare som väger mellan S och M. Och för dem är skolan en avgörande fråga.

– Vi ser en risk för att väljare väljer S på grund av skolan. Därför får inte den generelle väljaren uppfatta att de har en bättre skolpolitik än vi, säger en Moderat med stor insyn i strategiarbetet.

Tioårig grundskola, lärarhandledare och mognadstest är några den senaste tidens M-förslag.

Statsvetaren Maria Jarl, som har skolpolitik som specialområde, tippar att skolan kommer att dominera valet 2014.

Anklagar S

Ett skäl är att alla de förändringar som regeringen har sjösatt, nu blivit verklighet.

– De kommer att bli väldigt kännbara för väldigt många människor framöver. Det gör den till en av de stora frågorna, säger hon.

Hittills har Jan Björklund mött utmaningen från Stefan Löfven med att säga att han välkomnar alla till debatten. Och anklaga S för att sakna egen politik.

Fredrik Reinfeldt ger samma svar:

– Väldigt mycket av Socialdemokraternas förslag är sådant vi redan har genomfört eller tänker på själva, säger han.

Varför vill du profilera M i skolfrågan? Räcker det inte med Jan Björklund?

– Jan Björklund är mycket duktig och FP har stort förtroende i de här frågorna, det är bra för alliansen. Men mitt parti har ambitionen att kunna svara på alla typer av frågor.