Anais, 14, dog – mamman ger energidryck skulden

Uppdaterad 2012-10-29 | Publicerad 2012-10-23

Energidrycken "Monster Energy” tros ha dödat Anais Fournier, 14, i USA.

Nu har hennes mamma stämt företaget bakom Monsterdrickan – som också säljs i Sverige.

Svenska Livsmedelsverket undersöker en maxgräns för koffein i bland annat energidrycker.

14-åriga Anais dog i en hjärtattack. Föräldrarna tror att energidrycken Monster Energy orsakade dödsfallet.

Anais Fournier, 14, ska ha druckit två 70-centilitersburkar av energidrycken Monster Energy på 24 timmar när hon fick en hjärtattack framkallad av koffeinförgiftning.

Hon dog i december 2011, och det visade sig vid obduktionen att hon också ska ha lidit av en ärftlig sjukdom som kan försvaga blodkärlen.

I förra veckan stämde hennes mamma Monster Beverage – företaget bakom energidrycken, skriver Daily Mail.

– De här dryckerna är dödsfällor för unga växande flickor och pojkar, som min dotter Anais, säger mamman Wendy Crossland från Hagerstown i amerikanska Maryland till tidningen Record Herald.

Fem kan ha dött av drycken

De federala hälsovårdsmyndigheterna i USA, FDA, tror att så många som fem personer kan ha dött efter att ha druckit Monster-drickan, som har en koffeinhalt på 240 milligram (motsvarande två och en halv kopp kaffe), under de senaste tre åren.

Samtidigt påpekar myndigheten att sambandet inte är helt säkert.

– Men som med alla rapporter om dödsfall eller skador tar vi detta på stort allvar och utreder det noga, säger FDA-talespersonen Shelly Burgess enligt Daily Mail.

Även svenska Livsmedelsverket har börjat analysera riskerna med energidrycker, och andra livsmedel som innehåller koffein. En projektgrupp har föreslagit en maxgräns för tillsatt koffein, men inga beslut har tagits.

Utreds av Livsmedelsverket

– Det har börjat dyka upp andra produkter, som energituggumin och mintpastiller, som också har tillsatt koffein. Om man både dricker kaffe eller koffeindryck och sedan tuggar på det ena och andra, då finns det anledning att se till att det blir nivåer som inte ger en allvarlig överdosering. Men det måste utredas inom verket först, för att se vad som är möjligt att föreslå inom EU-regelverk, säger Livsmedelsverkets toxikolog Ulla Beckman

Monster Energy säljs även i Sverige.

Till Daily Mail säger dryckesföretaget att man inte på något sätt är ansvarig för Anais Fourniers död.

– Monster känner inte till något dödsfall någonstans som har orsakats av dess drycker, uppger Monster Beverage i ett uttalande till tidningen.