Läkare utan gränser lämnar Kunduz efter dödliga attacken

Publicerad 2015-10-04

Sjukhuset blev nästan helt förstört – och 19 människor avled.

Efter den förödande bombattacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz lämnar nu organisationen den stridshärjade staden.

Det var vid 02-tiden natten mot lördagen, lokal tid, som Läkare utan gränsers sjukhus i staden Kunduz, som ligger i norra Afghanistan, träffades av flera bomber. 19 människor dödades i attacken, och många skadades.

Enligt hjälporganisationen var det sannolikt amerikanska styrkor som låg bakom angreppet.

Lämnar staden

Nu har Läkare utan gränser beslutat sig för att lämna Kunduz. Talespersonen Kate Stegeman uppger för nyhetsbyrån AP att en del av organisationens personal dock fortfarande arbetar på andra medicinska anläggningar i staden.

– Alla svårt skadade patienter har förts till andra platser. Ingen från Läkare utan gränser arbetar på vårt sjukhus, säger hon.

Under den senaste veckan har intensiva strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor med Nato-understöd pågått i staden.

När bomberna föll vårdades över 100 patienter på sjukhuset.

USA kan ligga bakom

I attacken avled tolv personer som arbetade för Läkare utan gränser och sju patienter som vårdades på sjukhuset. Mycket tyder på att bomberna över sjukhuset släpptes av amerikanska plan.

Enligt Läkare utan gränser fortsatte attacken i 30 minuter efter att de amerikanska styrkorna hade fått veta att sjukhuset träffat.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt attacken.

– Sjukhus och medicinsk personal har ett särskilt skydd under internationell humanitär lag, säger en FN-talesperson i ett uttalande.

USA:s president Barack Obama har framfört sina kondoleanser för dödsfallen.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sa presidenten i går.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln