Sajten samlar mötesplatser

Publicerad 2015-10-23

De vill hjälpa nyanlända in i föreningslivet

Pauline och Emelie Thornberg har byggt plattformen Stan för nyanlända, som ska göra det lättare att komma in i förenings- och organisationslivet i Stockholm, men också att koppla ihop folk som vill utbyta erfarenheter och umgås.

Eller – de hade idén, men byggde den tillsammans med en nyanländ programmerare.

– Vi ville engagera oss på något sätt, och det sociala sammanhanget är viktigt för att man ska må bra och känna sig trygg. Vi insåg att vi behövde ju bli fler och framför allt hitta någon med datakunskaper, och då ska man ju leva som man lär så vi googlade på syriska programmerare, berättar Pauline Thornberg.

Hon arbetar annars som analytiker, och systern Emelie jobbar med nyanlända och flyktingungdomar.

Föreningar och mötesplatser

De hittade programmeraren Ivan Ghazal, som kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Nu är de i processen att lansera Stan för nyanlända, där de samlar och översätter information om lokalsamhället i Stockholm. Tanken är att göra det lättare för nyanlända att i sin egen takt kunna hitta ett sammanhang som de är intresserade av och som kan ge dem en väg in i samhället och språket.

Än så länge är det mest de själva som har matat in information om mötesplatser, föreningar och annat användbart, men förhoppningen är att både organisationer och privatpersoner ska fylla på med mer.

Vill erbjuda fysisk mötesplats

– Vi har det som vi kallar för anslagstavlan, som privatpersoner kan använda sig av. Det finns många vardagssammanhang som man kan bjuda in till. Sin kör, sin fotbollsförening – folk kan skapa naturliga mötesplatser och hitta varandra. Kanske bara träffa någon som vill öva sin svenska och eventuellt till och med lära ut arabiska i utbyte, säger Pauline Thornberg.

De jobbar också på att kunna erbjuda en fysisk mötesplats där de kan hjälpa nyanlända att hitta intressanta föreningar och verksamhet.

stanfornya.se hittar du mer information och kan lägga in tips själv.

Gilla Vi hjälper på Facebook för fler tips om initiativ för flyktingar och nyanlända!

Följ ämnen i artikeln