Misstänker mord – för hundratusentals år sedan

Publicerad 2015-06-06

Snacka om cold case.

Den här stenåldershumanoiden ska ha slagits ihjäl för 430 000 år sedan.

– Skallen visar två penetrerande skador på pannbenet, säger arkeologen Nohemi Sala, enligt Daily Mail.

Här är fallet som får det misstänkta mordet på Bockstensmannen att kännas färskt. Spåren efter världens hittills äldsta mord har hittats under en arkeologisk utgrävning i Sima de los Huesos i norra Spanien, hävdar forskare.

Djupt nere i ett underjordiskt grottsystem, bland kvarlevorna efter minst 28 individer, hittade arkeologerna kraniet efter en humanoid som ska ha slagits ihjäl med trubbigt våld mot huvudet för 430 000 år sedan, alltså på stenåldern.

Mordpussel

52 benbitar har pusslats ihop till en näst intill komplett skalle, som nu helt sonika kallas "kranie 17". Sedan har en modern rättsmedicinskt undersökning lett fram till mordteorin.

– Skallen visar två penetrerande skador på pannbenet, ovanför det vänstra ögat, säger arkeologen Nohemi Sala, som leder utgrävningen.

Enligt Nohemi Sala är det troligt att kroppen flyttats från mordplatsen och dumpats i det djupa schaktet inne i grottan.

Analyserat DNA

Den arkeologiska studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Åldern på fyndet har fastslagits genom dna-analyser på ett ben som hittats på platsen.

Mordoffret ska ha varit mer besläktat med en mänsklig ras som levde i Sibirien för 700 000 år sedan än med de mer kända europeiska neanderthalarna.

Någon lösning på mordet lär vi inte få se. Mördarens hela ras kan mycket väl kan ha dött ut, eller utvecklats till ett efterkommande släkte, under de hundratusentals år som passerat sedan dådet.

Följ ämnen i artikeln