Här delar 2 500 personer på sex toaletter

Publicerad 2015-11-03

SAMOS. Två pojkar behöver gå på toaletten.

Det har de gjort den senaste timmen.

Snart, snart, är det deras tur.

Det känns ovärdigt att beskriva hur det luktar där de står. Men så är det väl också ett lämpligt ord för hela situationen. Ovärdigt.

Åttaårige Giorgios, hans sexårige lillebror Karelos och deras pappa Behnan Hashisho, 41, står i en kö som känns som om den aldrig tar slut. En meter från kön rinner en gul liten flod av urin förbi deras fötter. Stanken av bajs ligger tung över dem. Till en början höll barnen för näsan, det har de slutat med nu.

– Jag har ont i magen, det är jobbigt att hålla sig, säger åttaåringen.

Samos är inte byggt för att ta emot ett par hundra nya flyktingar om dagen. Och Samos är inte byggt för att ta emot deras mest basala behov. På de 2 500 flyktingar som just nu bor på hamnen finns det sex fungerande toaletter. Det är en toalett på 416 personer.

– Situationen är fruktansvärd, säger Manos Lozothetis, 39, som arbetar som läkare på området.

”Sprider sig det kan det bli katastrof”

– Det finns många risker inblandade i att det mest basala inte fungerar. Vi vet att vi har två eller tre fall av hepatit här, sprider den sig kan det bli katastrof. Sedan, ur ren hälsosynpunkt, så är det inte bra för små barn att gå och hålla sig i timmar för att de inte kan gå på toaletten, säger han.

Bredvid de sex toaletterna står ytterligare sex bajamajor. Tanken är att de ska börja användas. Men ingen vet när.

– Vi har extrema problem med avloppen, mycket av deras avfall går rätt ut i vattnet, så då kommer nästa våg av problem. Människor som bor här får sitt dricksvatten här. Det finns stränder där människor badar. Vi har sälar och djurliv i vattnet som påverkas. Det är riktigt illa, säger Manos Loxothetis.

Behnan Hashisho och hans barn har varit här, i stanken, i tre dagar.

Slutmålet är Sverige.

– Jag har släkt som har flytt till Eskilstuna, Stockholm, Malmö, lite överallt. Jag vill bara komma dit. Mina barn mår inte bra av det här, säger han. 

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln