Ensamkommande placerades hos kriminell man

Publicerad 2015-12-09

Den 28-årige mannen är dömd för rån och en rad andra brott.

Trots det fick han agera fosterfar åt en ensamkommande flyktingpojke i två månader innan polis grep in.

För skattebetalarna kostade arrangemanget drygt 140 000 kronor.

Tipsa |
Aftonbladet
Mario Hässledal.

Kommunerna har ansvaret att placera ut ensamkommande flyktingbarn men har allt svårare att hitta familjer.

Därför anlitar kommunernas socialtjänster familjehemskonsulenter - företag som mot betalning förmedlar familjehem.

En av aktörerna som dragit in miljoner på verksamheten är Mario Hässledal, 33.

Förra året hade hans företag Building Bridges en omsättning på 8,3 miljoner kronor och var fjärde krona som kom in i bolaget kunde bokföras som ren vinst. Årsredovisningen för systerbolaget Canos VoB, som också arbetar med familjehemsplaceringar, har ännu inte upprättats.

Upptäckte en pojke

Men för cirka en vecka sedan slog polisen till mot en av familjerna som Canos VoB anlitat för att mot betalning ta hand som ensamkommande barn.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänkte polisen att lägenheten var en bas för människohandel. Innehavaren är en 28-årig man som har ett 20-tal prickar i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för rån, stöld, brott mot knivlagen och i maj 2013 satt han dessutom anhållen misstänkt för delaktighet i ett uppmärksammat rån av en guldaffär i Ängelholm där tre förbipasserande skadades av rånarnas skottlossning.

När polisen tog sig in i mannens lägenhet i Helsingborg fann man en pojke.

Det visade sig att pojken var familjehemsplacerad av Åstorps kommun som anlitat Canos VoB för att hitta ett hem åt pojken. Företaget hade i sin tur anlitat en kvinna i 50-årsåldern att ta hand om pojken och ytterligare några barn från andra kommuner.

”Vi agerade snabbt”

Men pojken fick enligt Aftonbladets uppgifter bo med kvinnans kriminella son som disponerar en lägenhet i samma trapphus som mamman - i nästan två månader.

Åstorps kommun vill inte gå in på fallet i detalj av hänsyn till pojken - men verksamhetschefen på socialförvaltningen Margaretha Sturesson beskriver det inträffade som att "det uppdagats att familjekonstellationen förändrats" jämfört med vad man visste när man ingick överenskommelsen med Canos VoB.

– Kommer det till vår kännedom att det finns skäl att ifrågasätta lämpligheten, som i detta fallet, så agerar vi som placerande kommun. Och när vi fick reda på det här agerade vi snabbt, säger Margaretha Sturesson.

Mario Hässledal är verksamhetshef och grundare av Canos VoB. Han förklarar det inträffade med att polisen gjort en missbedömning.

– Gränspolisen var där och skulle göra en id-kontroll på barnen. Men i samband med detta så blev det en diskussion om den här pojken. Jag förklarade för polisen att det var en mamma som hade hand om barnen men att hon har sin son som ibland hälsar på. Då valde polisen att bedöma det som att det faktiskt var sonen som hade hand om pojken.

– Det var polisen som misstog sig.

Men pojken ska ju ha bott i en annan lägenhet som disponeras av sonen?

– Sonen bor inte där, det är mamman som har båda lägenheterna.

Men enligt folkbokföringen är sonen skriven på samma adress som sin mamma.

Omplacerades till annat hem

Mario Hässledal uppger att pojken omplacerats till ett annat boende som hans företag ordnat fram. Därför behövde avtalet med Åstorps kommun aldrig brytas - och Canos VoB kan nu fortsätta fakturera kommunen 2 400 kronor per dygn för placeringen av pojken.

– Vi hade inte någon uppsägningstid, det var en självklarhet. Pojken omplacerades till ett annat av våra familjehem, säger Mario Hässledal.

Totalt innebär det att Canos VoB kunnat ta cirka 140 000 kronor i betalt för tiden, två månader, som pojken bodde hos den 28-årige mannen.

– Alla konsulentstödda familjehemsplaceringar kostar ju pengar men det vi alltid först agerar på är barnets bästa, det är nummer ett. Allt som har med avtal och annat att göra är nummer två, säger Margaretha Sturesson på socialförvaltningen.