Kvinna avrättad i USA – trots påvens vädjan

Publicerad 2015-09-30

Kelly Gissendaner dömdes till döden 1998 för att ha planerat mordet på sin make Douglas.

Påve Franciskus försökte rädda hennes liv – men det var förgäves.

Tidigt i morse, svensk tid, avrättades Kelly Gissendaner.

Det är första gången på 70 år som en kvinna avrättas i delstaten Georgia.

Under sitt besök i USA uppmanade påve Franciskus landet att avskaffa dödsstraffet. Påven vädjade dessutom särskilt till benådningsnämnden i Georgia att stoppa avrättningen av Kelly Gissendaner.

”Utan att vilja förminska allvaret i Gissendaners brott och med all respekt för offren så uppmanar jag er, med hänvisning till orsakerna som lagts fram för nämnden, att ändra domen till en som bättre uttrycker både rättvisa och nåd”, skrev ärkebiskopen Carlo Maria Vigano å påvens vägnar, enligt NBC News.

Barnen vädjade

Kelly Gissendaner dömdes till döden 1998 för att ha planerat mordet på sin make Douglas. Kvinnan gav mordvapnen – en batong och en jaktkniv – till sin dåvarande pojkvän. Han mördade sedan maken på en ödslig plats.

Efter domen har har Gissendaners avrättning flyttats fram flera gånger. Bland annat har två av Kelly och Douglas barn vädjat till benådningsnämnden om att stoppa avrättningen.

”Vi har förlorat vår pappa. Vi kan inte föreställa oss att förlora vår mamma”, har ett av barnen sagt, enligt Buzzfeed.

Fallet har också blivit uppmärksammat eftersom mannen som utförde mordet klarade sig undan dödsstraff. Han fick livstids fängelse.

Första på 70 år

Men både barnen och påvens uppmaningar var resultatslösa.

Tidigt i morse, svensk tid, verkställde delstaten Georgia avrättningen. Det var första gången på 70 år som en kvinna avrättades i Georgia.

Följ ämnen i artikeln