Folkpartiet lämnar försvarsförhandlingar

Publicerad 2015-04-13

Folkpartiets ledare Jan Björklund.

Folkpartiet lämnar försvarsförhandlingarna mellan regeringen och Alliansen.

Partiet krävde ett mer än dubbelt större anslag än regeringen.

– Vi är inte beredda att ta det politiska ansvaret för en uppgörelse som ser ut på det här sättet, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesman för FP.

Förhandlingarna om försvarets inriktning 2016-2020 skulle ha varit klara redan i torsdags – men partierna har inte lyckats komma överens. Enligt Allan Widman lämnade FP sitt besked till försvarsministern klockan 19.20 på måndagskvällen.

Enligt SVT var förhandlingarna inne på slutrakan när Folkpartiet nu valde att lämna. De borgerliga partierna ska ha varit överens om att kräva mer pengar i år, att kräva mer pengar till försvaret än regeringens förslag på 6,2 miljarder för de kommande fem åren, samt att utreda för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap.

"Nödvändigt med större anslag"

Det som ska ha fått Folkpartiet att lämna förhandlingarna var att man inte kommit överens om hur mycket pengar försvaret ska få under den kommande femåriga försvarsbeslutsperioden. Folkpartiet ville se ett anslag på 17 miljarder kronor, i stället för regeringen förslag på 6,2 miljarder kronor.

– Regeringen är inte beredd att ge ens i närheten av det som vi anser behövs och då är fortsatta förhandlingar inte meningsfulla, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund till SVT.

Den stora ökningen som partiet ville se är direkt kopplad till omvärldsläget, enligt Allan Widman.

– Jag har aldrig tidigare upplevt att det var så nödvändigt med större anslag som det är just nu. Och jag vill varna för att den kanske mest riskfyllda tiden är den som ligger framför oss de kommande åren. Det är tyvärr möjligt att Ryssland och Vladimir Putin tvingas in i ett hörn av sanktionsregimer och låga oljepriser och den stora frågan är vad han hittar på då. Vi får inte längre utesluta möjligheten av att väpnade konflikter uppstår ännu närmare vårt land.

Också oense med M

Samtidigt överstiger Folkpartiets också Moderaternas siffra på 10 miljarder med råge.

– Ja, och det är helt naturligt att Peter Hultqvist har tittat på Moderaternas bud. Han har försökt jobba mot det enklare målet, den lägre hängande frukten, säger Allan Widman.

Enligt uppgift till SVT har Försvarsmakten räknat med att det behövs 17,5 miljarder kronor.

Försvarsminister Peter Hultqvist ville på måndagskvällen inte kommentera Folkpartiets avhopp.

– Han kommer inte att ha någon kommentar förrän förhandlingarna är klara, säger Peter Hultqvists pressekretare Marinette Nyh Radebo.