Trump har fansen men inte väljarna

DES MOINES, IOWA. Det här var natten då Donald Trumps magi bröts.

Miljardären och såpaskådisen har fansen men inte väljarna.

Nu blir det främst en kamp mellan segraren Ted Cruz och trean Marco Rubio om vem som blir partiets presidentkandidat.

Innan Donald Trump dök upp på scenen ansågs Cruz som en omöjlig kandidat. Han står alldeles för långt till höger och har genom att agera principryttare i kongressen retat gallfeber på hela det republikanska etablissemanget. Det sägs om Cruz att han inte har en enda vän i Washington.

I den stämning av hat, ilska och politikerförakt som råder i USA i dag kan det vara en fördel. För trots att Cruz sitter i senaten så betraktas han som en outsider.

Han må vara hatad av höjdarna i sitt eget parti. Men uppenbarligen inte av väljarna.

Segern i Iowa kan ge honom den skjuts han behöver för att ta hem nomineringen.

Frågan är vad som händer nu

Trump visade visserligen att han har väljare, inte bara fans. Men inte tillräckligt många. Lika mycket som att vinna handlar primärvalen om att slå eller infria förväntningar. Fastighetsmiljardären har haft ledningen i de flesta opinionsmätningar under lång tid. Därför var förväntan skyhög att han skulle vinna. När han förlorade kan momentum i valrörelsen ändras. Nederlagets kraft mångdubblas.

Trump leder stort i opinionsmätningarna i New Hampshire som är nästa delstat att välja men frågan är vad som händer nu. Det är över en vecka dit och många av de konservativa väljarna kan ta intryck av resultatet i Iowa.

Givetvis är det på intet sätt kört för Trump men som Cruz kampanjgeneral Rick Tyler sa till mig på valvakan; "Reality has hit the realitystar".

I grunden handlar det om att vinna så många delegater som möjligt inför partikonventen i sommar och Iowa fördelar sina i proportion till resultatet. Men det handlar lika mycket om psykologi. Att bli sedd som en vinnare.

Rubio blir farlig

Frågan är om inte kvällens största segrare lite i skymundan var Marco Rubio. Han var mycket nära att slå Trump och gjorde mycket bättre ifrån sig än förväntat. Han blir farlig i fortsättningen.

Det glädjer framförallt etablissemanget i republikanska partiet. I Rubio ser de en mindre extrem kandidat än både Trump och Cruz. En som har chansen att besegra Hillary i november och det är trots allt det viktigaste.

Inför valet i Iowa fruktade Hillary Clinton att hon skulle tvingas uppleva mardrömmen från 2008 i repris. Då sågs hon som den givne segraren i Iowa innan Obama spurtade om henne på mållinjen. Utan den segern hade nomineringen förmodligen gått till Hillary.

Nu klarade hon sig med ett nödrop. Dött lopp med Bernie Sanders var inte vad hon drömt om men bättre än en förlust. En sådan hade varit förödande för henne. En psykologisk smäll.

Måste bli mer ”likeable”

Fortfarande kommer frågetecknen att hänga över henne. Särskilt som Sanders nästan säkert vinner New Hampshire där han leder stort i mätningarna. Väljarna verkar helt enkelt inte gilla Hillary särskilt mycket. Hon måste försöka göra sig mer "likeable". Ingen lätt uppgift när man varit proffspolitiker i nästan hela sitt liv.

Redan innan resultaten var färdigräknade gav demokraten Martin O´Malley upp sin kampanj. Han är inte den ende som kommer att kasta in handduken de närmaste dagarna. Republikanernas fält är alldeles för stort och de som gjort sämre än väntat ifrån sig i Iowa kommer att pressas att ge upp.

Nu finns tre tydliga "frontrunners" och det blir svårt för någon annan att slå sig in där.