Portades av flygbolagen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-27

Exflickvän utpekad för bomblarmet – ändå är 28-åringen fast i Sverige

HAN SKULLE GIFTA SIG Först blev 28-åringen felaktigt utpekad för att ha med sig en bomb på planet mellan Toronto och Karachi i Pakistan. Nu får han inte flyga till sitt eget bröllop – inget flygbolag vill ta honom ombord.

Den utpekade bombmannen är släppt – men flygbolagen vägrar att ta honom ombord.

Han skulle ha gift sig i Karachi.

I stället vaknar han upp för andra dagen i rad i Stockholm.

Nu misstänker polisen att hans försmådda exflickvän har spelat honom ett grymt spratt.

Den felaktigt utpekade 28-årige bombmannen försökte i går vid flera tillfällen åka till Karachi. Men inget flygbolag ville ta honom ombord – i stället tvingades han irra omkring ensam bland terminalerna på Arlanda.

”Litar inte på honom”

– Han såg väldigt förvirrad ut. Och när ett bolag fick reda på vem han var vägrade de ta ombord honom på planet, säger en källa.

Polisen bekräftar uppgifterna:

– Det verkar ju som att flygbolagen inte riktigt litar på honom, även om det polisiärt sett är avklarat, säger Håkan Westin, befäl vid Stockholmspolisen.

Trött och sliten

När Aftonbladet återigen träffar mannen utanför hans hotell på Arlanda sent i går kväll ser han trött och sliten ut och bär samma kläder som när han greps i lördags förmiddag.

Två civila polismän för sedan snabbt bort honom från flygplatsområdet.

Den 28-årige kanadensiske medborgaren blev föremål för rubriker världen över i förrgår sedan en anonym tipsare ringt från en telefonhytt till kanadensisk polis och hävdat att han hade med sig sprängämnen på flighten från Toronto till Karachi i Pakistan.

Men han släpptes redan samma eftermiddag, friad från alla misstankar.

”Inte helt lyckad”

– Det var vad jag förstod något ex som hade kommit med de här påståendena i samband med deras separation, den var väl inte helt lyckad. Och att hon hade onda ögat till honom, säger Håkan Westin.

28-åringen skulle ha varit framme i Karachi i går.

– Enligt anmälan som är skriven skulle han gifta sig där, säger Håkan Westin.

”Låter konstigt”

Exakt hur flygbolagen som vägrade låta 28-åringen gå ombord kunde känna till hans identitet är oklart.

– Jag tycker det låter väldigt konstigt att flygbolagen inte skulle vilja ta med honom. Uppgifterna måste ha kommit från polisiärt håll, säger Anders Bredfell, presschef på Swedavia som driver flygplatsen.

Den anonyma tipsaren i Kanada riskerar upp till fem års fängelse genom att anmäla ett falskt terroristbrott.