Se upp när du köper din biljett i andrahand

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

"Kan förlora pengar om konserten ställs in"

Att få tag på en biljett till favoritkonserten eller fotbollsmatchen är inte alltid så lätt. Ofta blir biljetterna uppköpta av företag som senare säljer biljetterna till ett dyrare pris.

Orättvist men inte olagligt.

– Men det finns anledningar till försiktighet om man handlar en biljett i andrahand, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

De seriösa biljettförsäljarna rasar mot andrahandsförsäljningen av biljetter. Ticnet har till och med anmält dem till konsumentverket. Men det finns inget olagligt med att sälja biljetter i andra hand - även om man tar ut flera hundralappar extra.

– Det är inte olagligt men det är viktigt att de som säljer biljetterna i andrahand informerar sina kunder om att det handlar om en andrahandsförsäljning, säger Cecilia Norlander jurist på Konsumentverket.

Kan inte få tillbaka pengarna

Det är framförallt om en artist ställer in sin konsert som det kan uppstå problem med biljetter som är köpta i andrahand.

– Om en konsert blir inställd kommer du bara få tillbaka den summa som står på biljetten. Kostnaden som du gett i mellanskillnad till försäljaren kommer vara förlorad, säger Norlander

Förra året granskade Konsumentverket fyra av de biljettförsäljningsföretagen som säljer biljetter i andrahand. De framförde kritik mot företagen om att det inte tillräckligt tydlig framgick att biljetterna såldes i andra hand.

Längre fram under detta året kommer man att göra en ny granskning av bolagen.

Följ ämnen i artikeln