”Jag ångrar ingenting”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-28

Bert Karlsson om paradiset och anklagelserna om rasism

GREBBESTAD. Natten tillbringar Bert Karlsson, 65, på soffan i paviljongen ute i trädgården.

– Helst när det regnar och är lite rått i luften. Jag älskar att sova i hyddor och att ha nära till naturen.

Här i Grebbestad har han byggt sitt eget paradis. För sig och hustrun Britt-Marie, med barn och barnbarn som närmsta grannar.

Måsarna har precis glufsat i sig fiskrenset som Bert Karlsson slängt ut på gräsmattan. Själv står han inne i köket och brygger kaffe. Wienerbröden köpte han på väg tillbaka från svampskogen i förmiddags. En jättehög kantareller vilar på en uppslagen tidning.

Hur viktig är familjen för dig?

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att skilja mig. Det vore en katastrof. Att bygga något nytt med en ny partner vore svårt. Det är något visst med att ha familj.

Din fru Britt-Marie verkar rätt rak?

– Hon har lätt för att genomskåda folk och är en grym människokännare. Hon kan vara rätt kritisk. Det värsta är att hon ofta har rätt.

Musikkritikern Andres Lokko säger att du fick honom att fly Sverige. Han tycker att du ska be om ursäkt för ditt förflutna som partiledare för Ny Demokrati.

– Be om ursäkt för vad? Jag är besviken på att han inte tar reda på vad jag verkligen sa. Mitt syfte har aldrig någonsin varit att anklaga någon enskild. Jag vill bara att det ska finnas bra förutsättningar för den som kommer till ett nytt land.

Men främlingsfientligheten?

– Det fanns extrema åsikter hos några men de finns i alla partier. Varför pratar ingen om Janne Josefssons avslöjande från valstugorna inför förra valet?

– I dag är regeringens invandringspolitik hårdare än någonsin. Det sjuka är att vi underkänner betyg och utbildningar. Och därför har vi världens högst utbildade taxichaufförer.

Ångrar du att du bildade Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister?

– Nej, jag ångrar inget även om jag förlorade 250 miljoner kronor. Men jag har så många som vet vad jag står för. Om jag inte hade haft det så hade jag kunnat råka illa ut. Och Ian blev också framgångsrik sen, med Sodastream som blivit en gigantisk succé.

– Egentligen borde alla engagera sig politiskt. Men jag tycker att man kan lägga ner arbetet i riksdagen. Alla frågor är ändå avgjorda i förväg.

Hur kommer du att rösta i september?

– På dem som jag tror är bäst på att leda Sverige. Jag gillar Borg, Reinfeldt och Wetterstrand. S och M tillsammans vore det ultimata. Och visst får man, som Maud Olofsson om kärnkraften, ändra sig om förutsättningarna förändras.

Bert Karlsson är extra nöjd med morgonens svamputflykt. Han lyckades hitta klockan han förlorade dagen innan.

– Visst är det otroligt! Mitt i natten kom jag på var jag måste ha tappat den. Jag hakade i med armen när jag plockade kantareller under en rishög mitt i skogen. I morse var jag där. Och där låg den!

Han hojtar över häcken till grannen Nisse. Följer med hustrun för att gratulera barnbarnet, som har namnsdag, i grannhuset. Är plötsligt försvunnen från tårtkalaset. Återfinns hos Nisse, vinkar hejdå där han sitter och spelar kort med två äldre herrar.