Ny plan ska rädda Sakineh

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-30

Samtidigt byter Iran taktik – till hängning

En ny plan finns för att rädda Sakineh.

Sökandet har inletts efter europeiska politiker som vill åka till Iran.

mordanklagad Mycket tyder på att Iran nu vill försöka hänga Sakineh för mord – i stället för steningen.

Organisationen Icas försöker få i väg en grupp observatörer till Iran. Redan har Frankrikes regering talat om Sakinehs fall som ”en nationell angelägenhet” och utrikesminister Kouchner har förklarat sig beredd att resa.

Risken är uppenbar att Sakineh Mohammadi Ashtiani avrättas inom kort. Hon är redan dömd att stenas till döds för äktenskapsbrott. Men efter de starka protesterna har Irans regim ändrat strategi, mycket tyder på att man i stället vill försöka hänga Sakineh för mord.

”Fälld för mord”

S Förra veckan ljög Irans president Ahmadinejad i amerikanen Larry Kings intervjuprogram, han påstod att Sakineh inte dömts till stening men att hon misstänks ha mördat sin man.

S För tre dagar sedan meddelade en högt uppsatt åklagare att Sakineh fällts även för delaktighet i mord, vilket brukar straffas med döden genom hängning.

Ny dom att vänta

Läget är nu oklart. Högsta domstolen har gång på gång skjutit upp beskedet om sin granskning av fallet.

Hela tiden har Sakinehs advokater sagt att någon mordrättegång aldrig ägt rum. Sakineh misstänktes för ”inblandning” när hennes make mördades 2006. Hon dömdes till 99 piskrapp och tio års fängelse.

Därmed är fallet avslutat, och ska inte kunna prövas på nytt.

Men flera tecken finns på att en morddom är att vänta, och att en rad åtgärder vidtagits för att underlätta saken. Bland annat har advokats kontor genomsökts och länsats på dokument om mordrättegången. Även i domstolens arkiv är akten försvunnen.

Följ ämnen i artikeln