”Ordet feminist tillför ingenting”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-26

Lena Mellin fikar med Göran Hägglund (Kd)

Görans val: fullkornskex med ost Kristdemokraternas pertiledare Göran Hägglund vill ha ett ­lite nyttigare alternativ till kaffet. ”Jag försöker undvika fint mjöl och socker”, säger han. Om hans politik är lika sund som valet av fika är upp till väljarna. ”Man ska rösta på oss om man anser att familjen ska stödjas, inte styras”, säger han.

Göran Hägglund är lite konstig.

Den som har mycket makt brukar vilja ha ännu mer.

Det vill inte han. Att sätta gränser för politikens inflytande är ett av hans viktigaste löften till väljarna.

Kristdemokraterna, alliansens minsta parti, har legat farligt nära fyraprocentsspärren i nära ett år. Men partiledaren Göran Hägglund är inte det minsta nervös för att partiet ska trilla ur riksdagen och därmed sätta stopp för alliansens ­planer på att bli omvalda.

– Nej. Det kommer inte att hända. Det är jag är beredd att slå vad med redaktören om vilken summa som helst.

Var fjärde väljare, 27 procent, tycker att Kristdemokraterna är bakåtsträvare. Är ni det?

– Det är vi förstås inte. Däremot vill vi slå vakt om det som visat sig fungera väl och som också håller för framtiden. Därför värnar vi exempelvis familjen och understryker gärna familjens betydelser.

Du har ju dragit igång debatten om ”verklighetens folk”. Vilka människor är overkliga?

– Alla människor är verkliga.

Debatten handlar om alla, alltså?

– Nja, snarare om att det finns människor som vill använda sin position till att styra och ställa med andra människor. Det kan vara politiker eller kulturskribenter. Det handlar om ett von obenperspektiv som bygger på idén att folk inte vet sitt eget bästa.

Var går politikens gränser?

– Precis här faktiskt (pekar på en linje cirka en decimeter från fötterna). Politik ska underlätta för människor att leva sina liv. Inte detaljreglera verkligheten.

Betydligt fler än som röstar på er, var­tionde väljare, tycker att KD har bästa familjepolitiken. Vad erbjuder du dem?

– En politik som utgår från att människor är olika. Den som vill använda den kommunala barnomsorgen ska självklart kunna göra det. Den som vill använda den ganska okända barnomsorgspengen ska kunna göra det. Och den som vill använda vårdnadsbidraget ska göra det.

Men det gör ju inte så många, använder vårdnadsbidraget?

– Mitt mål är inte att många ska använde det utan att alla ska använda den omsorgsform som passar dem bäst.

Nu ska du få reda ut det här med vårdköerna. Landstingen kan tävla och ­vinna pengar ur den så kallade kömiljarden om de kortar köerna. Du anser att den gjort underverk?

– Ja. Jag kan med gott samvete hävda att den har haft en dramatiskt positiv effekt när det gäller att minska antalet personer som tvingas vänta för länge på att få besök eller behandling.

– De som väntar på operation har minskat med ungefär hälften sedan vi lanserade idén hösten 2008 till första kvartalet i år.

Blev du förvånad över att tävlingslusten kunde få sådan effekt?

– Nej, annars hade vi inte gjort det. Men den har fått en mycket snabbare och större effekt än vi vågade tro.

– Vi visste att det inte var i huvudsak nya pengar som behövdes utan att ha patientflödet i fokus. Ett exempel, på handkirurgen i Uppsala träffar patienterna vid återbesök för behandlingar utan komplikationer numera en sköterska, inte kirurgen. Läkarnas tid för att operera ökade med 23 procent.

Men Ylva Johansson (S) anser att ni mörkar eftersom den totala kartläggningen av köerna inte blir klar förrän efter valet?

– Det är fel. Varje månad kan man på sajten vantetider.se se hur köerna förändras landsting för landsting.

Vad har landstingen använt sina vinstpengar till?

– Det vet jag inte.

Du vill att alla medborgare ska göra värnplikt som nämndemän i domstolar. Varför?

– I dag nomineras de av partierna och speglar inte befolkningen. Det är en syssla som skulle kunna delas av många fler än av dem som engagerat sig politiskt och samtidigt öka kunnandet om hur rättsväsendet fungerar.

I valmanifestet 2006 garanterade ni att äktenskapet skulle bevaras. Om löftet inte hölls skulle man höra av sig till KD:s kundtjänst. Hur många reklamationer fick ni?

– Enligt det garantibevis vi gav väljarna i förra valet lovade vi att arbeta för vissa saker, bland annat för att bevara äktenskapet. Men det är ingen som krävt sin valsedel tillbaka eller så.

Ni ville också sänka skatten på bensin. Men den höjdes. Hörde väljarna av sig till kundtjänsten?

– Det har varit ett tryck i den frågan, det är ingen tvekan, företrädesvis från landsbygden.

– Det viktiga för vår del var ­inte att ha ett lågt bränslepris ­utan att människor skulle klara kostnaderna. I stället har vi infört ett jobbskatteavdrag och skattesänkningar för pensionärer.

Du har två Facebook­sidor, en på svenska och en på engelska?

– Har jag? Jag är bara aktiv på den svenska.

Vad använder du den till?

– Att sänka tröskeln mellan mig som politiker och andra.

Funkar det?

– Ja, jag har väldigt bra dialog med ­väldigt många människor.

Du twittrar också. Varför lägger du ner tid på det?

– Det som är roligt upplever man inte tar särskilt mycket tid. Det är ett enkelt sätt att kommunicera med ganska många. Ungefär 2 600 personer följer mig på Twitter.

Vad är du mest stolt över att ha gjort under dina fyra år som socialminister?

– Att vi gjort stora satsningar på psykiatrin som varit oerhört eftersatt under 20 års tid. Bristerna har varit stora och bemötandet har i vissa fall inte varit människovärdigt.

Och vad ångrar du bittert?

– En fråga där vi borde varit mer aktiva var diskussionen om sjukskrivningarna. Vi borde ha förklarat bättre hur allvarlig läget var när det gällde antalet sjukskrivna och förtidspensionerade och hur allvarligt det var för ekonomin. Men framför allt hur människor stämplades ut på ett sätt som inte var mänskligt.

Av vilken anledning ska man lägga sin röst på Kristdemokraterna?

– Om man anser att familjen ska stödjas och stärkas snarare än styras och ställas med. Om man vill förstärka äldreomsorgen. Om man vill ha fler aktörer i vården och om man tycker att politiken ska veta gränser för sin kompetens.

Du tycker att alliansen ska sitta kvar efter valet om ni inte blir bortröstade av en majoritet i riksdagen?

–Det handlar om Sverigedemokraterna kommer in eller inte. Om vi, i det fallet, blir större än vänstersidan kan vi sitta kvar. Vi kommer att få igenom vår budget och de mest centrala delarna av politiken.

Tror du att SD kommer in?

– Nej. Det har jag aldrig trott.

Är du feminist?

– Nej, jag är för ett jämställt samhälle. Jag tycker inte ordet feminist tillför något. Men kvinnor och män ska självklart ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Vad gör du efter valet?

– Jag hoppas att jag kan fortsätta som ­socialminister. Men väljarna avgör.

Angela Merkel är Europas mest kända kristdemokrat. Hur många gånger har du träffat henne?

– Några få gånger i samband med större­ möten. Däremot har vi inte träffats på tu man hand.

Du ville bli polis. Varför då?

– Jag har en äldre bror som är polis och långt upp i gymnasiet var jag inställd på det. Det passar mitt ordningssinne, det innehåller, precis som politiken, ett visst mått av spänning, det är meningsfullt och kräver engagemang. Jag tror att jag hade blivit en rätt bra polis.

Din mamma dog när du var bara fyra år gammal. Hur har det påverkat dig?

– Ingen aning. Mina föräldrar var finlandsvenskar och flyttade på 1950-talet till den lilla bruksorten Degerfors i Värmland.

– Pappa, som dog 2006, jobbade som metallarbetare i alla år på järnverket. När mamma dog gifte han om sig ganska snart och jag hade en väldigt trygg och bra uppväxt. Jag är inte ömkansvärd på något sätt.

Till sist, varför fullkornskex med ost till kaffet?

– För att jag försöker undvika fint mjöl och socker.



Fotnot: Äktenskap mellan personer av samma kön infördes 1 maj 2009.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Lena Mellin.

Träffade frun som 19-åring

Namn: Bo Göran Hägglund. Ålder: 51 år. Yrke: Socialminister sedan 2006, KD-ledare sedan 2004. Bor: Villa i Bankeryd, Småland. Familj: Hustrun Karin, 54, sönerna Anton, 20 och Felix, 18. Inkomst: 119 460 kr/mån (2009 års taxering). Min egen starka sida: Om jag får säga det själv: omdömesgill och uthållig. Egenskap jag skäms för: Ibland överdrivet noggrann. Startsida i datorn: Insidan – regeringskansliets intranät. Mobil­signal: Piano Riff. Mest ringda nummer: Till mina pressekreterare. Antal SMS per dag: Varierar mycket. Kanske 15 i snitt. Gör om tio år: Något helt annat! Medievanor: Vaknar till Ekot, bläddrar igenom fem tidningar, följer mycket på nätet, ser mest nyheter på tv. Favorit på Systemet: Trimbach Riesling. Dyraste plagget jag köpt: Troligen en kostym. Första beslutet efter valet: Sänkt skatt för pensionärerna. Träffade makan: Som 19-åring i Jönköping. Motionerar helst: Springande. Målet är 100 gånger i år.

Följ ämnen i artikeln