Regeringskrisen 2021

Vänsterpartiets ledare: Regeringen har försökt ”trolla” oss

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Fyra partier är redo att fälla statsminister Stefan Löfven efter att Vänsterpartiet höll fast vid sitt ultimatum om marknadshyror.

Men V-ledaren Nooshi Dadgostar tycker inte att det är partiets ansvar att Sverige kastats in i en regeringskris.

– Regeringen skulle lagt fram detta för ett år sedan. Nu har de förhalat det för att “trolla” oss, så att säga, säger hon i ”P1-morgon”.

Inom loppet av några timmar hamnade Sverige i en regeringskris på torsdagen.

Strax efter att Vänsterpartiet sagt att de inte längre hade förtroende för statsministern begärde Sverigedemokraterna en omröstning om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven och hans regering. Inom kort anslöt även KD och M: Stefan Löfvens regering ska fällas.

Men Nooshi Dadgostar anser inte att det är Vänsterpartiet som ligger bakom det stundande regeringskaoset.

I Sveriges Radios P1-morgon säger hon att regeringen enbart har sig själv att skylla för situationen den nu sitter i.

– Jag anser att regeringen förhalat sitt förslag för att kunna lägga fram det i slutet av mandatperioder, säger Dadgostar.

– Regeringen skulle lagt fram förslaget om marknadshyror, eller fri hyressättning, för ett år sedan. Nu har de förhalat det för att ”trolla” oss, så att säga.

Förslaget, som Dadgostar menar att regeringen förhalat, handlar om det utredningsförslag om att blanda nnat införa fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter som ligger på regeringens bord.

Dadgostar säger vidare i P1-morgon:

– Jag har försökt lösa det här i två och ett halvt år. Ingen som jag har sökt har velat sätta sig ner med mig och samtala om det här. Jag är inte beredd att kompromissa – vi gav en tidsfrist, nu går vi mot ett misstroende.

Dadgostar får frågan om hur en misstroendeomröstning kommer hjälpa hyresgästerna, om utfallet blir en borgerlig regering.

– Om vi går in i en valrörelse där marknadshyror kan införas står svenska folket starkt bakom oss. Inte ens människor med ganska höga hyror kommer ha råd att bo i vanliga bostäder om marknadshyror införs, säger hon.

Partiledare Nooshi Dadgostar (V).

”Varje dag med Stefan Löfven är en förlorad dag”

Inte heller Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser några problem med den nya politiska situationen som Sverige kastats in i.

– Det mest ansvarsfulla man kan göra är att avsätta den här regeringen. Vi har människor som dör i vårdköer, människor som dör i skjutningar… varje dag med den här statsministern är en förlorad dag, säger han i P1-morgon.

Liksom V är SD emot fri hyressättning. Men det är inte den främsta anledningen till varför SD på torsdagen la fram sitt yrkande om misstroende mot statsministern.

– Vi hoppas att vi kan övertyga väljarna om att det är bättre med en annan regering.

Jimmie Åkesson säger att partiet kommer fortsätta arbeta för att stoppa marknadshyror om det nya parlamentariska läget skulle leda till ett nyval och en borgerlig regering – men att frågan inte är prioriterad hos SD.

– Det finns en väldig massa frågor. Man kan inte säga att just en fråga är viktig, men vi kommer motarbeta marknadshyror. Moderaterna ska inte gå för långt högerut, med pensionerna och marknadshyrorna. Där vi vill vara en bromskloss, säger Åkesson.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringskrisen – på 1 minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Stefan Löfven

Regeringen

Misstroendeomröstning