Inget reseförbud till jul

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-11-26

Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om julresorna nästa vecka. Arkivbild.

Alla väntar på besked om hur julen kan firas i år.

Folkhälsomyndigheten ger besked nästa vecka.

– Något totalt reseförbud kommer vi inte att landa i, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han gav beskedet på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

– Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger Tegnell.

Han bekräftar också att nationella råd om resor inför jul- och nyårsfirandena kommer i nästa vecka.

På Folkhälsomyndigheten, FHM, pågår ett febrilt arbete för att ersätta de lokala allmänna råd som gäller nu, och för att ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna. Från den 14 december ska samma regler för att begränsa smittspridningen gälla i hela landet.

Kontakterna är många med smittskyddsläkare, regioner, länsstyrelser och andra berörda. Siktet är inställt på att kunna presentera de nya reglerna på torsdag nästa vecka, enligt uppgift till TT.

Inte släppa

FHM:s nya scenario innebär minskad smittspridning från och med mitten av december. Men det innebär inte att man kan börja slappna av eller att restriktioner kommer att lyftas inför jul och nyår, enligt generaldirektör Johan Carlson:

– Det är inte så att man så fort man kommer över toppen kan släppa på restriktionerna, säger Carlson

– Budskapet är en restriktiv hållning över jul och nyår.

Juridiskt är det inte möjligt att förbjuda resande, men flera regioner avråder i dag från onödiga resor. Det FHM nu arbetar utifrån är en mildare form av föreskrift och råd.

Eftersom folk antas vilja resa i jul, är det mer hållbart att se till att resandet kan ske på ett så planerat och säkert sätt som möjligt, går resonemanget.

Planerat och säkert

Till exempel att åka bil för den som har möjlighet till det, att tänka över hur man kan ta sig hem om man blir sjuk, så att sjukvården inte belastas, att inte umgås med nya sociala kontakter och överhuvudtaget få alla att ta ansvar.

FHM har särskilt haft diskussioner med skidlänen när det gäller julresorna.

– Det här är inte en helt lätt fråga för de regionerna. De behöver besökarna för att hålla igång sin verksamhet och för att befolkningen ska må bra, säger Tegnell.

– Samtidigt vill man förstås inte överbelasta sin egen sjukvård.

I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund att man ser med oro på smittspridningen.

– Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel, säger hon.

Risken finns

I dag har Dalarna en avrådan från onödiga resor inom regionen. Och ur strikt smittskyddssynpunkt vore det en hjälp om reserestriktioner fanns kvar, anser smittskyddsläkaren.

– Är det som nu eller värre är det absolut inte bra att man reser mellan regioner, säger Helena Ernlund.

I ett annat vinterturismlän, Jämtland, hoppas regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) att skidturisterna ska kunna komma.

– Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar, säger Eva Hellstrand.

I gungning

TT: Hur viktigt är det för besöksnäringen att folk kan komma från t ex Stockholm och Göteborg till fjällen?

– Besöksnäringen, hela den branschen med hotell och restauranger, är i gungning. Fortsätter det här länge kommer det vara gott om konkurser bland restauranger och hotell för att vi helt enkelt inte reser, säger Hellstrand.

De nationella råden som ska presenteras i nästa vecka är ännu inte beslutade, och kommer att omfatta mycket mer än resor. Hela tiden måste smittoläget vägas in, berörda aktörer konsulteras och regeringen kan också ha synpunkter.

– Regeringen gör inga egna bedömningar eller scenarier av utvecklingen, säger statsminister Stefan Löfven.

– Regeringen och myndigheterna, inte minst FHM, har en daglig, bra och nära dialog. Så det är ett givande och tagande av information och råd och sedan fattar vi beslut utifrån det.