Opposition: Valfusk i Tanzania

TT-AFP

Publicerad 2020-10-28

En kvinna lägger sin röst i huvudstaden Dodoma i Tanzania.

Presidentvalet i Tanzania har präglats av "utbredda oegentligheter", enligt oppositionen.

Oroligheterna har varit stora inför valet, med rapporter om flera döda.

Presidentkandidaten för oppositionspartiet Chadema, Tundu Lissu, skriver på Twitter att det har kommit rapporter om att observatörer från partiet hindrats från att komma till vallokalerna.

Det har varit oroligt i Tanzania inför valet och enligt oppositionen sköts tio personer ihjäl i delvis självstyrande Zanzibar i tisdags samtidigt som ytterligare ett 50-tal skadades.

Observatörer har uttryckt oro över att valet inte skulle hållas på ett rättvist sätt och det har också funnits tecken på en nedgång i landets demokratiutveckling och yttrandefrihet under regerande socialistiska Revolutionära partiets (CCM) tid vid makten.

Nekats ställa upp

Landets valkommission har nekat oppositionella parlamentskandidater att ställa upp, rapporterar mediebolaget al-Jazira.

Sittande presidenten John Magufuli, från CCM, har haft makten sedan 2015, och striden om presidentposten tros stå mellan honom och Tundu Lissu.

Magufuli har blivit populär bland annat genom att kampanja mot korruption, men hans hårda tag mot medier samt det faktum att journalister, aktivister och flera oppositionsföreträdare har gripits har spätt på kritik från både människorättsgrupper och allierade.

Tror rättvisan segrar

Knappt 30 miljoner människor är röstberättigade i valet i Tanzania.

En av dem är väljaren Jackson Daudi som lade sin röst i huvudstaden Dodoma under onsdagen.

– Jag hoppas att röstningen kommer att gå smidigt och att valapparaten kommer att vara rättvis mot alla kandidater. Jag tror att rättvisan kommer att segra, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Vallokalerna stängde klockan 16 på onsdagen lokal tid.