USA: ”Kina avvisar inte militärt stöd till Putin”

Publicerad 2022-03-15

Kina har ”signalerat en vilja” att ge militärt stöd till Ryssland i det pågående kriget.

Det skriver amerikanska diplomater i telegram till allierade länder, enligt flera medier.

På den ryska önskelistan finns bland annat missiler, drönare och pansarfordon, enligt nya uppgifter.

Följ ämnen
Ukraina

I helgen rapporterade amerikanska medier att Ryssland bett Kina om hjälp med vapen till kriget i Ukraina.

Såväl Peking som Moskva förnekar uppgifterna officiellt, men på måndagen hölls ett toppmöte i Rom där USA varnade Kina för konsekvenserna av att stötta Ryssland såväl militärt som ekonomiskt.

Mötet pågick i sju timmar och hölls mellan Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och den kinesiske toppdiplomaten Yang Jiechi.

På måndagskvällen, svensk tid, rapporterade flera medier att Kina ”signalerat en vilja” för att tillmötesgå Putins begäran. Såväl Financial Times som Reuters hänvisar till diplomatpost som USA skickat till allierade länder i Nato och Asien.

Telegrammen var enligt Reuters ganska vagt formulerade om det kinesiska svaret, men USA förväntas dela med sig av fler detaljer i personliga möten med underrättelsepersonal från andra änder, uppger en källa för Reuters.

USA: ”Kina kommer att neka”

Enligt uppgifterna i diplomatposten misstänker USA dessutom att Kina kommer att och neka till alla eventuella planer på att hjälpa Ryssland militärt. I stället väntas regimen i Peking fortsätta spela dubbelspel och komma officiella uttalanden om att konflikten i Ukraina ska lösas diplomatiskt, skriver Financial Times.

Tidningen publicerade på måndagskvällen nya uppgifter om vad Ryssland efterfrågat från Kina. Enligt två källor med insyn i diplomatposten handlar det om fem saker:

Luftvärnsrobotar.

Drönare.

Underrättelseutrustning.

Pansarfordon.

Fordon för logistik och understöd.

CNN uppger dessutom att färdigpackade soldatmåltider finns på den ryska önskelistan.

”Medveten strategi att läcka”

Att det läcker ut uppgifter om såväl den ryska begäran som det kinesiska svaret är ingen slump. Precis som under upptrappningen inför invasionen är det en medveten amerikansk strategi att dela med sig av underrättelseuppgifter offentligt, uppger en källa för Reuters.

Vladimir Putin.

Enligt Financial Times vill USA inte bekräfta om Kina redan har skickat militär utrustning till Ryssland, men en högt uppsatt försvarskälla uppger att Pentagon ”övervakar situationen väldigt, väldigt noga”.

– Om Kina väljer att ge materiellt stöd till Ryssland i det här kriget kommer det sannolikt få konsekvenser för Kina. Vi har sett Kina ge sitt tyst stöd genom att vägra delta i sanktioner, genom lägga skulden på väst och genom att påstå att de vill se en fredlig lösning utan att göra något av värde för att den ska uppnås, säger en uppgiftslämnare till tidningen.