Hjältinna i väst - våldsverkare och slampa i Ryssland

Publicerad 2022-03-18

Smutskastningen är i full gång i Ryssland.

Marina Ovsjannikova protesterade mot kriget i direktsändning. Nu framställs hon som potentiell våldsverkare och slampig blondin.

– Hon kunde ha slagit mig i huvudet, eller hällt syra på mig, säger programledaren Jekaterina Andrejeva.

I regimtrogna ryska medier är rollerna omvända.

Redaktören Marina Ovsjannikova demonstrerade mot kriget i Ukraina med ett handskrivet plakat under Pervij kanals nyhetssändning den 14 mars.

Västvärlden hyllar 44-åringen för hennes mod. I Ryssland är det i stället programledaren Jekaterina Andrejeva, som läste nyheterna under fredsdemonstrationen, som hyllas. Efter direktsändningen uttalade Andrejeva sig för sajten News:

– När hon dök upp bakom min rygg beslöt jag mig för att inte vända mig om. Hon kunde ha slagit mig i huvudet, eller hällt syra på mig. Jag anser att hon är en förrädare, sade Andrejeva och tillade:

– Jag sade till mig själv ”vad som än händer, håll dig alldeles stilla, som en sten”. Det var helt enkelt nödvändigt. Jag klarade det tack var min yogaträning.

Efter händelsen lyfts Andrejeva av många fram som en fantastisk yrkesperson, bland annat av kollegan Jana Rudkovskaja:

– Hon rörde inte ett ögonbryn, trots att hon kunde blivit slagen eller fått syra hälld på sig. Katja Andrejeva är dagens hjälte! Hon utstrålar evig kvinnlig skönhet och professionalism.

Marina Ovsjannikova, som efter händelsen blivit av med jobbet, dömts till 30 000 rubler i böter och riskerar fängelse, framställs i en helt annan dager.

Bild på Marina Ovsjannikova, från hennes eget Facebook-konto.

Många medier kallar henne för ”blondinen”. Flera citerar också tidigare kollegor som påstår att Ovjsannikova på 1990-talet utnyttjade sitt utseende för att få bättre jobb och materiella fördelar. En av dem, nuvarande viceguvernören i Kuban-området, Anna Minkova, avslutar sin anklagelse så här:

– Just därför tror jag inte att hon handlade uppriktigt och osjälviskt.

Den välkända programledaren och skådespelerskan Tina Kandelaki går ett steg längre och insinuerar att Ovsjannikova planerade demonstrationen med ukrainsk hjälp. Enligt Kandelaki var det inte något sammanträffande att Ukrainas president Volodymyr Zelenskij bara några timmar senare tackade Ovsjannikova för protestaktionen.

Efter en lång intervju med tyska tidningen Der Spiegel, där Ovsjannikova riktade hård kritik mot lögnerna i ryska medier, valde flera ryska tidningar – bland annat Ekspress Gazeta – att bara citera ett kort stycke som ställde Ovjsannikova i dålig dager i Ryssland:

– Min son anklagar mig för att jag har förstört livet för alla i vår familj.