Presidentfavorit ber om ursäkt för fylletal

TT-AFP

Publicerad 2022-02-09

Senatorn och presidentkandidaten Gustavo Petro ber om ursäkt för ett sluddrigt men engagerat tal i måndags. Arkivbild.

Favoriten att ta hem presidentvalet i Colombia senare i år ber om ursäkt för att han hållit tal – vad det verkar berusad.

Gustavo Petro medger att han var trött och jetlaggad efter en resa till Europa föregående vecka och säger att han ”inte hanterade alkohol som konsumerades privat före mötet särskilt bra” när han i måndags ställde sig på scenen i Girardot, åtta mil sydväst om Bogotá.

Under talet, som filmades och som har spridits i rasande fart på sociala medier, proklamerar senatorn (som tidigare ingick i en vänstergerillagrupp) sluddrigt:

– Må de röda flaggorna åter hissas, må denna stad åter kallas Colombias röda huvudstad!

Han fortsatte med att attackera lokala väljare som stöder den tidigare högerpresidenten Álvaro Uribe och den nuvarande statschefen Iván Duque.

Reaktionerna från Petros politiska motståndare lät inte vänta på sig.

”Vissa politiker berusas av makt, andra verkar redan vara det. Kan ni tänka er hur Petro Gustavo skulle vara som president?”, skriver högerkandidaten och Uribe-lojalisten Óscar Iván Zuluaga på Twitter.

– Det sägs att fyllon talar sanning. Det finns inte någon tvekan om vad som skulle hända i Colombia om han skulle vinna, säger högersenatorn María Fernanda Cabal.

Vänsterkandidaten Gustavo Petro leder för tillfället i opinionsundersökningar inför presidentvalet i Colombia, vars första omgång hålls den 29 maj.

Följ ämnen i artikeln