Internt missnöje i Moderaterna om ekonomiska politiken

Publicerad 2022-08-30

Moderaternas opinionstapp skapar frustration bland partimedlemmar.

Internt finns ett missnöje med att M inte vinner striden om ekonomin – ett område där partiet traditionellt är starkt.

– Vi borde ju egentligen ha öppet mål just nu med exploderande bränslepriser, matpriser och inflation, men ingenting händer, säger en centralt placerad M-källa.

Moderaternas tapp i opinionen syns i flera mätningar, senast i Aftonbladet/Demoskop där Sverigedemokraterna är 2,6 procentenheter större.

Partiledare Ulf Kristersson säger att han tar det med ro eftersom valet avgörs den 11 september. Men internt finns en oro, vilket visar sig i kontakten med väljare och partiets medlemmar enligt moderater som Aftonbladet pratat med.

– Jag träffar medlemmar som känner frustration. Var man än är i landet känns det bättre än 18 procent. Folk är förvånade och då blir de frustrerade, säger en M-källa som också tillägger att hen själv inte delar medlemmarnas oro.

– För mig är det primära att blocket vinner. Det finns också ett flöde från S till SD vilket är bra.

Kritik i interna chatt-grupper

Inom Moderaterna kopplas opinionstappet delvis ihop med att M misslyckats med att nå ut med sin ekonomiska politik. I våras annonserade partiet att höstens val skulle bli ett ”plånboksval”. Enligt en annan centralt placerad M-källa finns en utbredd frustration och oro över att M inte lyckas nå ut på området.

Ingen vågar uttrycka oron offentligt, kritiken vädras därför i olika interna chatt-grupper på olika nivåer, både nationellt och lokalt.

– Det är en ganska febril aktivitet just nu, säger en källa.

– Det är ganska mycket undertryckt frustration eftersom det här borde vara den perfekta stormen för oss, folk pratar mycket om ekonomiska frågor, både sin privatekonomi men också landets ekonomi. Det här borde vara en bra tid för Moderaterna men det är det inte. Och det är klart att det finns en frustration över att man trots det inte för ut med det ekonomiska budskapet.

Vad skulle hända om det här opinionsläget blir resultatet i valet?

– Ja… Ulf och Elisabeth skulle givetvis inte kunna vara kvar. Men jag tror inte att man är där än.

”Ekonomiska politiken är duttig”

Kritik riktas också mot den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson, enligt flera högt uppsatta Moderater som Aftonbladet varit i kontakt med.

– Det finns en kritik om att hon kommer med enkla och begränsade svar. Ibland känns det som att hon bara ser bensinskatt- och plastpåseskatt. Det här komplicerade ekonomiska läget kräver lite djupare analyser, säger en M-källa.

Källan eftersöker ett större helhetsgrepp på politikområdet.

– Den ekonomiska politiken är lite duttig. Det finns ingen samlad bild av vilka stora ekonomiska reformer vi vill ha som vi har haft förr, till exempel med jobbskatteavdraget. Mycket av kritiken internt faller på Elisabeth.

Känner inte igen kritiken

Elisabeth Svantesson säger i en kommentar till Aftonbladet att hon inte känner igen kritiken. ”Det finns ett starkt stöd i partistyrelsen, partiet och i Sverige, för den ekonomiska politik vi driver” skriver hon i ett sms.

Ulf Kristersson känner inte heller igen kritiken och säger att han anser att valet handlar allt mer om den ekonomiska politiken men att den ibland kläs i skattefrågor och energifrågor.

– Vad kan en socialdemokratisk regering med Miljöpartiet och vänstern i budgetunderlaget, vad kan de göra för någonting och vad kan vi åstadkomma på vår sida? Jag tror att de ekonomiska skillnaderna börjar bli ganska tydliga, säger han.

Är Elisabeth Svantesson rätt person på rätt plats tycker du?

– Självklart, det visade hon så så sent om i morse 07.15 i en debatt mot Damberg, som jag tycker var helt övertydligt. De är nöjda med läget som det är just nu.

Ulf Kristersson (M).