Mordoffret på Emporia grovt kriminell

Uppdaterad 2022-08-21 | Publicerad 2022-08-20

Den 31-årige mannen som mördades på Emporia hade själv ett tungt register.

Han har varit kriminell sedan tonåren och har suttit häktad misstänkt för mord.

Polisen beskriver honom som skyttens måltavla.

Malmö skakas av den dödliga skottlossningen som ägde rum vid 17-tiden på fredagen inne på det populära köpcentrumet Emporia i Malmö.

En 15-årig pojke hemmahörande i Göteborg, som trots sin ringa ålder redan tidigare har varit misstänkt för olaga hot och grova stölder, sitter nu anhållen misstänkt för mord på en 31-årig man.

PLUS: Ilskan i Satudarah – mitt i gängkriget

Den dödade 31-åringen ska ha haft ett pris på sitt huvud, enligt Sydsvenskan. I den undre världen ska han haft många fiender. Enligt uppgifter till tidningen ska kriminella försökt gå samman för att få mannen dödad.

Vid skjutningen i Emporia var 31-åringen pojkens måltavla.

– Allt tyder just nu på att han var målet för den avrättning som skedde, sa Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, på en presskonferens under lördagen.

31-åringen var själv kriminell och hade en hög ställning i ett mc-gäng. Enligt Expressen hade han samma dag som han mördades suttit som åhörare på en rättegång där tre män med kopplingar till samma nätverk står åtalade för en skjutning i Bunkeflo tidigare i år.

Från ung ålder har han förekommit i polisens register och har suttit häktad för en rad grova brott som han i de flesta fallen senare har friats för. Redan som 18-åring dömdes han till ett års fängelse för försök till mordbrand.

Stor insats i Emporia i Malmö på fredagskvällen.

Var häktad för mord

2017 satt han häktad för mord men friades 2018 av tingsrätten i brist på bevis. Enligt Expressen var offret 31-åringens tidigare svåger.

2019 blev han åter häktad. Denna gång för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt Expressen var 31-åringen misstänkt för att ha beordrat två sprängdåd – i ena dådet skadades gärningsmannen allvarligt.

Mannen friades dock för allmänfarlig ödeläggelse men dömdes för olaga hot.

2020 häktades han för grovt narkotika- och penningtvättsbrott som tingsrätten dömde honom till ett års fängelse för. Domen hävdes dock av hovrätten som sänkte straffet till dagsböter.

Under 2021 satt han häktad för olaga frihetsberövande, försök till grov utpressning och grovt rån. Tingsrätten dömde 31-åringen till tre och ett halvt års fängelse men hovrätten friade honom på alla punkter.

I samband med att han mördades under fredagen skadades även en förbipasserande kvinna allvarligt. Kvinnan, som var i Skåne för att besöka en släkting, träffades av en rikoschett, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kvinnan ska vara bosatt i Norge, skriver Expressen.

Följ ämnen i artikeln