Unika siffror: Sveriges miljardärer har mer pengar än någonsin

Uppdaterad 2017-10-16 | Publicerad 2017-10-14

Miljardärerna blir fler och miljonärerna blir många fler.

Sverige har de senaste 20 åren upplevt en fantastisk ökning av välståndet.

Det gäller naturligtvis miljardärerna som ökat från 50 till antalet år 1999 till 178 år 2016. Familjerna Kamprad (Ikea), Rausing (Tetra Pak) och Persson (H&M) har fått sällskap av spelutvecklare, IT–snillen, finansmän – och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Även medelklassen har fått det mycket bättre, med en kraftig ökning av reallönerna.

Alla vuxna i Sverige upplevde mellan 1999 och 2015 en genomsnittlig årlig ökning av medelinkomsten med nästan tre procent. Det är unikt i den rika världen. Skillnaden blir särskilt skarp i jämförelse med EU–länder som Grekland, Spanien och Portugal där stora delar av medelklassen ruinerades under finanskrisen för tio år sedan.

Rikedomen märks i konsumtionen: fina fordon, resor, flotta restaurangbesök. Försäljningen av vrålåk som Ferrari och Bentley ökar och numera blir handlaren inte förvånad om det kommer in en 25-åring och köper en bil för ett par miljoner kronor.

”Enorm välståndsökning”

I statistiken över inkomster och förmögenheter finns också en dramatisk förändring av maktförhållandena i samhället:
1999 uppgick miljardärernas sammanlagda förmögenhet till knappt en femtedel av BNP, bruttonationalprodukten, i Sverige.
Nu motsvarar deras andel nästan halva BNP.

– Vi märker att det är en enorm välståndsökning. Personer i 20-årsåldern gör av med en vanlig månadslön på ett par timmar. Det är rika, unga människor. Big spenders, säger Bernd Ziegler, chefen för klubben Carpe Diem på ön Hvar i Kroatien, dit rika svenskar åker på lyxsemester på hyrda lustjakter.

Det har alltså skett en snabb och väldig koncentration av rikedomen. Samtidigt har inkomsterna för de fattigaste sjunkit markant.

Aftonbladets Peter Kadhammar skriver ett stort reportage från de rikas värld i Aftonbladet Plus. Häng med till:

Lyxbilarna.

En av världens finaste restauranger – i Jämtland.

Kliniken där rika med ångest röntgar sig från hjässan till tårna.

Det är de rika och välmående som sätter sin prägel på vårt land, helt enkelt därför att de är så många. Men hur stora klasskillnader tål ett samhälle, frågar Peter Kadhammar i reportaget.

Läs reportaget här:

Följ ämnen i artikeln