S-ordförande efter massavhoppet: ”Tråkigt”

Publicerad 2023-09-01

Det stormar inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

Ett 40-tal medlemmar valde i dag att lämna partiet.

– Jag beklagar att det är skett. Men kan ändå konstatera att ungefär hälften av dem är ju medlemmar som har gått med nu under vintern, säger Jens Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Aftonbladet kunde på fredagen avslöja ett ett 40-tal medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka begärt utträde ur partiet.

– Brevet till partiledningen går iväg i dag. Vi har ringt och mejlat varandra och kommit överens. Det här går inte längre, säger Birgitta Mörk, tidigare ordförande i kommunfullmäktige.

I brevet som gått i väg till partiledningen skriver avhopparna att ”det som slitit isär vår arbetarkommun” var stängningen av ABF:s fritidsgårdar och kommunens beslut att frysa studieförbundets mångmiljonstöd.

Ännu en anledning till avhoppet är att samarbetet med Centerpartiet avbrutits i kommunens styrande allians.

Bara häromdagen hoppade nio S-medlemmar i kommunfullmäktige av och blev politiska vildar.

Jens Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka

Ordföranden i Botkyrka: Beklagar

Jens Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka, säger att han beklagar beskedet om avhoppen.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi har hamnat i ett läge där vi har partimedlemmar som väljer att lämna. Det är en konflikt som sträcker sig bakåt i tiden, säkert längre bakåt än vad som rapporterats i media.

”En hel del har inte deltagit”

Han betonar de politiska beslut som tagits i kommunen är ”demokratiskt fattade enligt konstens alla regler och med en betryggande majoritet”.

– Sedan beslut fattades har vi haft medlemsmöten och aktiviteter, och jag beklagar ju att en hel del av de som lämnat inte har deltagit i aktiviteter under våren.

Är det en kris för partiet?

– Kris och kris, det är klart att det är ett jobbigt läge. Men vi har dryga 550 medlemmar, vi driver dagligdags politik för Botkyrkas bästa.

Vad händer nu?

– I vårt parti har vi en social gemenskap, den är viktig att fokusera på. Vi kommer att fortsätta jobba med verksamhet som samlar vårt parti.