Åkesson rasar efter Anderssons felcitering: Uselt, fegt, farligt

Uppdaterad 2024-02-20 | Publicerad 2024-02-19

Magdalena Andersson påstod i en tysk tidning att Jimmie Åkesson sagt att han vill ”konfiskera och riva alla moskéer”.

Nu rasar SD-ledaren över att ha blivit felciterad.

”Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige”, skriver Åkesson i en kommentar.

Men enligt S-ledarens pressekreterare handlar det om en miss i översättningen.

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson fick under måndagen publicera ett gästinlägg i den tyska tidningen Vorwärts.

Tidningen ägs av Tysklands socialdemokratiska parti SPD.

I inlägget skriver Andersson att omvärlden bör se Sverige som ett varnande exempel. Det hon syftar på är regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

”Den utveckling vi ser i Sverige ligger i linje med auktoritära högerregimers agerande runt om i världen. Där opposition och andra kritiska röster tystas för att stärka sin egen makt. Där enskilda etniska och religiösa grupper föraktas”, skriver hon.

Hon beskriver SD:s inflytande över regeringens politik som mycket starkt:

”Så vitt vi kan se kan högerpopulisterna lägga in sitt veto mot alla regeringsbeslut”.

Felciterar Åkesson

Magdalena Andersson menar även att SD driver ”hot och hat” mot muslimer i Sverige – och att det har nått ”nya nivåer” sedan partiet inledde sitt samarbete med regeringen.

Hon nämner också Jimmie Åkessons tal från partiets landsdagar i höstas. Där sa SD-ledaren att han vill stoppa all nybyggnation av moskéer och riva och konfiskera befintliga som bidrar till islamisering.

Men i sin text skriver Andersson att Åkesson sagt att ”alla moskéer bör konfiskeras och rivas”.

Magdalena Andersson.

”Har mage att sprida lögner”

Jimmie Åkesson reagerar starkt på felciteringen.

”Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige. Just när det avslöjats att hon och socialdemokraterna har släppt in en person med islamistkopplingar i maktens korridorer så har hon mage att sprida missvisande lögner om andra partiers politik, naturligtvis i syfte att piska upp hat mot sina politiska motståndare”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

”Uselt, fegt och farligt för Sverige. Jag börjar allvarligt fundera på hur länge hon kan tillåtas vara kvar som partiledare.”

”Blev fel i översättningen”

Enligt Ebba Thörn-Kock, pressekreterare hos Magdalena Andersson, handlar det om en felöversättning.

”Vi har ingen professionell anställd översättare hos oss, därför anlitade vi en professionell översättare som översatte den svenska versionen. Det blev tyvärr ett fel. Det rättas nu”, skriver hon i ett sms.

Aftonbladet har fått ta del av mejlkonversation där översättaren bekräftar att det blivit fel och ber om ursäkt.

I den svenska originalversionen stod det:

”Så sent som i november förra året höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ett tal till sitt parti: Sverige behöver börja konfiskera och riva moskéer, sa han. Nya moskéer ska inte få byggas, och existerande moskéer ska avlyssnas i hemlighet. Minareter, halvmånar eller andra muslimska attribut i stadsbilden ska tas bort. Om allt detta kräver ändringar i grundlagen, då får vi ändra grundlagen, menade Åkesson. Talet möttes av stående ovationer”.

Åkesson: ”Desperat efterhandskonstruktion”

Men Jimmie Åkesson tror inte på förklaringen om felöversättning.

”Det är ingen trovärdig förklaring, särskilt inte mot bakgrund av hur hon den senaste tiden beslagits med såväl lögner som spridande av konspirationsteorier. Dessutom är Magdalenas tyskakunkaper enligt uppgift alldeles utmärkta, så det här luktar desperat efterhandskonstruktion lång väg”, skriver han i en kommentar.

Han menar också att det ”korrekta” svenska citatet utelämnar viktig fakta om vilka moskéer han avsett i sitt tal:

”Det gällde, mycket tydligt, sådana där det sprids extremism och antisemitism. Det är oerhört ansvarslöst att sprida ett felaktigt narrativ i utländska kanaler i syfte att spä på polarisering och hot mot Sverige. Det är inte värdigt en partiledare, det är uselt”.