FRA-kvinnans bakgrund: Tolkade ryska på elitförband

Publicerad 2023-10-23

Hon sitter häktad för brott mot rikets säkerhet, men FRA-kvinnans bakgrund har varit höljd i dunkel.

Nu berättar brigadgeneral Håkan Espmark om sin resa till ett ryskt elitförband – då FRA-kvinnan var rysk tolk i Förvarsmakten.

– Hon var jätteduktig, tog egna initiativ och ställde de frågor vi ville ha svar på, säger han om resan till Sankt Petersburg 1995.

När ett par i 55-årsåldern greps fick den 55-årige mannen snart titeln ”toppmilitär” i media.

Nu framkommer att frun, anställd av underrättelsemyndigheten Försvarets radioanstalt, FRA, också har en gedigen militär bakgrund.

Hon blev sommaren 1994 den första kvinnliga officeren i Sverige att utexamineras från försvarets tolkskola. Då var hon anställd som löjtnant i flygvapnet på Upplands flygflottilj, F16.

Skulle studera mer ryska

Utnämningen uppmärksammades i Förvarsmaktens egen tidsskrift Flygvapennytt.

”XX har under ett år genomgått språkutbildningen i ryska tillsammans med och på samma villkor som de värnpliktiga tolkeleverna. Hon har genomfört denna med godkänt resultat”, skrev Flygvapennytt.

Den misstänkta uppmärksammas som den första kvinnan som utexamineras från försvarets tolkskola.

I artikeln framgick att hon då arbetade med stridsledning och luftbevakning (STRIL) och hade för avsikt att fortsätta med det och samtidigt bedriva fler studier i ryska på universitet.

Det ledde sedermera fram till mötet med den numera pensionerade brigadgeneralen Håkan Espmark.

De båda ingick i den svenska delegationen som 1995 besökte ett ryskt elitförband i Moskva, på uppdrag av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

– Första gången jag träffade henne var när vi förberedde inspektionen vi skulle göra, säger Håkan Espmark.

– Hon var tolk och den som gjorde att vi kunde kommunicera med ryssarna, ingen av dem talade engelska.

Tog egna initiativ

Håkan Espmark, också tidigare chef med armétaktiska kommandot, minns kvinnan som ”mycket duktig”.

– Både vad gäller det jag kunde bedöma av språket, men också utifrån det att hon var en del av delegationen. Hon tog egna initiativ, och ställde de frågor man förr eller senare visste att vi ville ha svar på. Hon var en aktiv del av delegationen och inte bara en tolk. Det är bra att tolkarna agerade på det sättet och tog för sig, och inte bara gjorde det de blev tillsagda.

Delegationens uppdrag var då att inspektera förbandet, och se om förbandets storlek och verkansförmåga överensstämde med det som rapporterats in till OSSE i enlighet med de så kallade Wiendokumenten som OSSE-länderna skrivit under.

FRA-kvinnan skrev själv i Flygvapennytt om besöket:

”Även om grunden för besöken är att kontrollera, genomförs de normalt i en öppen och vänlig atmosfär och i den förtroendeskapande anda som Wiendokumentet andas. Den svenska delegationen blev också under detta besök mycket väl mottagen. De ryska officersvärdarna ser positivt på det ökade utbytet mellan olika länder.”

Till höger om den misstänkta kvinnan står tidigare brigadgeneral Håkan Espmark. De övriga tillhög det ryska elitförbandet.

I artikeln som hon skrivit själv beskrivs i detalj hur delegationen rest med reguljärt flyg och hur den ryska delegationen mött upp på flygplatsen och följt med under resan.

Under förbandsbesöket förevisades de materiel och fick information om personalstyrka och rekryteringsrutiner. Man fick även se närstridsutbildning och bevittna när soldater lärde sig packa sin egen fallskärm.

Ett tv-team från Sankt Petersburg följde besöket.

FRA-kvinnan skrev vidare:

”De ryska värdarna var även generösa med ammunitionen och lät oss provskjuta AGS-17, kulsprutegevär RPK-74, automatkarbin AK-74 med 40 mm granatskjutningsanordning BG-15 och 9 mm pistol Makarov. Vid skjutning med Makarov-pistolen visade de ryska värdofficerarna (från major till överste) både förtjusning av just pistolskytte och stor skicklighet.”

”Trevlig stämning”

En kväll bytte delegationerna gåvor med varandra under en middag och svenskarna fick med sig en basker som minne.

”Det mest slående intrycket från utvärderingsbesöket var de ryska värdarnas öppenhet och den positiva anda och trevliga stämning som hela besöket utmärktes av”, skrev FRA-kvinnan i sin rapport.

Brigadgeneralen Håkan Espmark uppger att resan varade över ett par dagar och nätter.

– Det var ett intensivt arbete, och i det ingick också samkväm med ryssarna. Det är enda gången jag har druckit en mugg med vodka till frukost.

Resan till elitförbandet i Sankt Petersburg var den enda gången han jobbade med kvinnan. Men de har stött på varandra under arbetet i Försvarsmakten efteråt.

– Jag har naturligtvis funderat på det nu, men man ska inte döma henne, hon är ju ännu inte dömd för någonting. Men jag blev förvånad, jag minns henne som en väldigt duktig medarbetare jag hade med till Sankt Petersburg, säger Håkan Espmark.

Brytmärken på det misstänkta parets dörr efter polisens tillslag.
Victor Stenquist