Minst 25 Natosoldater skadade i Kosovo

Publicerad 2023-05-29

Natostyrkor och serbiska demonstranter har drabbat samman i Kosovo.

Minst 25 Natosoldater har skadats, enligt Reuters.

”USA fördömer starkt demonstranternas våldsamma handlingar”, skriver ambassadör Jeff Hovenier på Twitter.

Den Natoledda internationella fredsstyrkan Kosovo Force kallades in för att skingra serbiska demonstranter som försökt ta sig in i en myndighetsbyggnad i Zvecan.

Då ska de ha mötts av våld och tårgas, enligt den lokala polisen.

Minst 25 Natosoldater har skadats. 11 av dem ska vara från Italien.

”Flera italienska och ungerska soldater i KFOR-styrkan råkade ut för oprovocerade attacker. De har fått frakturer och brännskador på grund av explosioner och brandbomber”, skriver Nato i ett uttalande.

Serbiens president Aleksandar Vucic uppger att 52 serber skadats. Tre av dem allvarligt.

”Försöker destabilisera landet”

Protester bröt ut efter det lokala valet som cirka 50 000 serber valde att bojkotta på grund av att deras krav på ökad autonomi inte mötts. Bara 3,4 procent av den serbiska befolkningen lade sina röster.

I stället fick fyra albaner ta över borgmästarposterna i norra Kosovo.

Polisen använde tårgas mot demonstranter och flera bilar sattes i brand i fredags, när protester blossat upp i samband med att den nye borgmästaren i Zvecan skulle sväras in. Även under helgen har oroligheter rapporterats, skriver TT.

I fredags höjde Serbien och den militära beredskapen mot Kosovo. Landets försvarsminister uppgav dock på måndagen att den skulle trappas ner igen.

Kosovos president Vjosa Osmani har anklagat den serbiske motsvarigheten Aleksandar Vucic för att destabilisera Kosovo

"Serbiska illegala grupperingar som förvandlats till kriminella gäng har attackerat Kosovopoliser, KFOR officerare och journalister. De som utför Vucics order att destabilisera norra Kosovo måste möta rättvisa", skriver hon på Twitter.

Nato: En attack

USA:s ambassadör Jeff Hovenier fördömer händelsen.

”USA fördömer starkt demonstranternas våldsamma handlingar i Zvecan idag, inklusive användningen av sprängämnen, mot Natotrupper som försöker hålla freden. Vi upprepar vår uppmaning till ett omedelbart stopp för våld eller handlingar som väcker spänningar eller främjar konflikter”, skriver han på Twitter.

Även Natos talesperson fördömer våldet.

”Nato fördömer starkt de oprovocerade attackerna mot KFOR-trupper i norra Kosovo, som har lett till att ett antal av dem har skadats. Sådana attacker är helt oacceptabla. Våldet måste upphöra omedelbart. KFOR kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en säker miljö”.